Gyufásdoboz camera obscura (Lyukkamera világnap)

A tegnapi lyukkamera világnapra készített gyufásdoboz fényképezőgépem tökéletesen működött!
Ezek a képek kézültek:
















Fujifilm Color ISO100 negatív, F120, 111 fokos látószög, 1~2 másodperc közötti záridők. A negatívot ezután CAFFENOL eljárással laboráltam. A képek digitalizálása sem hétköznapi, ugyanis a 6cm-es képkockákkal a negatív szkennelem nem tud mit kezdeni, ezért a filmet hátulról vakuzva - átvilágítva újrafotóztam digitális géppel - kb. 20cm-es távolságból.

Készítettem még a hengeres lyukkamerámmal is képet a Szent-György napi vásárban. Megkértem egy vattacukor-pattogatott kukorica árust, hogy rárakhassam a kukorica tároló tetejére a hengeremet:


Közvetlen papírra készült felvétel, 180x130mm-es képméret, horizontálisan kb. 180 fokos látószög, 20 másodperces exponálás, fekete-fehér laborálás, szkennelve.

Egy felvételt kiválasztottam ezek közül és feltöltöttem a http://www.pinholeday.org oldalra, ahol eddig sajnos csak ketten vagyunk magyarországról. Még van 31 nap a fotó küldésre, remélem lesz még rajtunk kívül más megszállott is, aki optika nélkül is tud fotózni. Én minden esetre örülök neki, hogy egy ilyen világméretű fotós összejövetelnek a résztvevője lehettem!

Megjegyzések

  1. Nagyon ötletes ez a gyufásdoboz lyukkamerád. Egész jó képeket lehet vele készíteni. Csodálom ezt az egészen házi fényképezési módszeredet.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Azt szeretem benne, hogy tényleg töredék összegekből, otthon fellelhető dolgokból egy kis barkácsolással fényképeket lehet készíteni, amelyeknek véleményem szerint nagyon jó hangulatuk van (legalábbis számomra)!

      Törlés

Megjegyzés küldése