2011. április 13., szerda

Tízperces projekt VII. (Fotóasztal)

Szerencsére elmúltak a téli hidegek, így felmentem a padlásra a fotóműhelyemet a téliesítésből kibontani. Tárgy fotót szerettem volna készíteni, így nem tekertem le csak a  fekete hátteremet. A vakut felraktam állványra és ezután kezdődött a "cirkusz"! Egy kis asztalkára lett volna szükségem, amire a kompozíciót összeállítom... Össze vissza vergődve, kartondobozokra felrakva egy bútorlapot oldottam meg a tárgyasztalt.
Ekkor döntöttem el, hogy a következő barkácsolásom egy fotóasztal lesz!

Amit kigondoltam, az nem egy nagy faragott lábú bükkfa asztal intarziával, csupán két kis bak, amiket össze lehet csukni használaton kívüli állapotában, a tetejére pedig bútorlapot, vagy ha a téma úgy kívánja plexilapot fogok helyezni.A asztal magasságnak kb. 70cm-t terveztem, így kerekítve a lábhosszakat 75cm hosszúságúakra számoltam (lábhossz=70/cos20=74,49cm), a bakok szélességét pedig kis gondolkodás után 50cm-re választottam, mivel anyagfelhasználás szempontjából így gazdaságosan lehetett levágni a 2 méteres szálakból a faanyagot.
Mint a képen látszik egy bak két egyforma félből áll, ami 2db 75cm-es és 2db 50cm-es lécből áll. Így könnyen kiszámítható, hogy összesen 5db 2 méteres faanyagot kellett vennem a barkácsoláshoz, 4x(75+75+50)+(4x50) amiből tulajdonképpen veszteség nélkül lehetett dolgozni. (Szerencsére a lécek 205-210cm-esek, így a fűrészlap forgácsolása még belefér)
A felhasznált faanyag 2x4cm-es gyalult faléc.

A méretre vágás gyorsan halad a körfűrésszel,
hamar fel lehetett vágni a léceket.

A lábak felső végébe, illetve az átkötő merevítéshez (alulról 26cm-re) előfúrtam (4mm-es) a csavarozáshoz.

Csavarkötéssel (4x60-es facsavarok) a lábakhoz csavaroztam az összekötő 50cm-es elemeket. Az összekötőket nem kell előfúrni, a fa rostjai között repedés nélkül belemegy a csavarból a szűkséges 2 cm.

Végül a két egymással szembe fordított egy-egy bak láb zsanérokkal lett összekötve a szélektől 10 cm-rel beljebb csavarozva (4x15-ös csavarok).

Ma még szétnézek valamelyik barkács áruházba és veszek 4db 30cm-es láncot, a lábak összekötéséhez.
Asztallapnak van bútorlapom, amit kényelmesen elbírnak a kis bakok, de ha úgy alakul veszek plexi lapot és alulról is meg tudok majd világítani a témát, ha úgy szükséges a fotózáshoz!

Felhasznált anyagok:
5 szál (2m) 40x20-as gyalult faléc,
32db 4x60-as facsavar,
16db 4x15-ös facsavar,
4db zsanér,
4db 30cm-es lánc
Elkészítési idő: 3-4 óra

U.I.:
A lánc helyett jobbat találtam, merevítő pántokkal oldottam meg a lábak szétcsúszását.