2011. május 3., kedd

Panoráma kép

A hétvégén a Budakeszi Vadasparkban jártunk. Van a park területén egy kilátó, amely jóval a fák fölé emelkedik. Ritkán szoktam panoráma fényképet készíteni, de most valahogy eszembe jutott hogy körbefotózom a látképet 360 fokos szögben..


Nagyobb térképre váltás

Maga a kilátó hatszögletű - így a képeket a hatszög csúcsaiból és oldalfelezőiből készítettem, összesen 12 képet. Csak kézből fotóztam, az optika elé pedig egy féláteresztő szűrőt raktam - a felhőzet sötétítésére.
Több programot is kipróbáltam a képek összefűzésére, de felhasználhatóság szempontjából a PanoramaStudio 2 Pro nyerte el a tetszésemet. Azon túl, hogy a képeket tökéletesen összefűzte, lehetőség van a panorámakép webes felhasználásra - flash alapú körbejárást készíteni!


A KÖRPANORÁMA kirakható teljes képernyőre, belenagyítható, automatikusan körbejárható.

Miután meglett a teljes 360 fokos panorámakép, kipróbáltam egy kis trükköt a Photoshopban, amelyet már régebben láttam fórumokon. Bolygót gyúrtam a képből.
Lehetne még finomítani a képen, de mint érdekesség - kipróbálási szinten számomra elegendő volt a fotó feldolgozása.
Itt megemlítenék egy érdekességet: a panoráma készítő program a végső kép elkészítésekor figyelmeztetett, hogy ő megcsinálja a panoráma képet teljes felbontásban, de a Photoshop "csak" 30.000 pixeles képméretig tudja feldolgozni a képeket! Hoppá! Az én képem közel 37.000 pixel széles lett! Így kicsit "butítanom" kellett a Photoshop kedvéért a felbontást!