2010. január 22., péntek

Tízperces projekt I. (Fotosátor)

A fiam egyre ügyesebben épít Lego-ból mindenféle autónak kikiáltott járművet. Négy évesen elég sokfélét csinált már a szétbombázott Lego Racer-ekből, amikből így van jópár alkatrész. Ki is találtuk, hogy fotózzuk le a műveket, mivel egy-egy alkotás nem valami hosszú életű.
A gyerekszobában az első fotó után látszott, hogy ide valami "komolyabb" megoldás kell, mint a szőnyegre lerakott autó 4 másodperces záridővel. Ezért barkácsoltunk egy "minilabort", hogy mindegyik jövőbeli autót kb. hasonló módon tudjuk majd fotózni.
Így született meg a 10 perces projekt -remélhetően- sorozat első darabja.
Kerestünk egy kartondobozt, az egyik oldalát bevágtam és behajtottam a doboz belsejébe, úgy hogy a túlsó saroknál íves legyen a visszahajtás.
Kerestem egy tekercs papírt, de lehet sima gépírólap is...

...és kibéleltem a dobozt. Nemigazán figyeltem a pontos illesztésre és hogy tökéletesen sima legyen a felület, nem éreztem szükségességét a projekt volumenéhez mérten.
 
 Ezután már csak az íróasztal lámpát toltam a mini műterem fölé. A fényképezőgépre még felraktam a vakut úgy döntve, hogy derített fény jusson a Legocsodára.

Persze azóta futószalagon készülnek az autók...
Lehet fokozni még a dolgot: szebben bevilágítva,  fehér textillel jobban szétszórni a fényt, állványra rakva a fényképezőgépet, stb. de itt most nem ez volt a cél, hanem hogy a fiam fejlessze a kreativitását és együtt töltsünk el egy kis időt, nem mellékesen egy kis fotózgatás is lett így.