2010. január 21., csütörtök

OldTime

Eljátszottam még egy fotóval, amit a "Derítőlap" bejegyzésemkor készítettem. Gondoltam kicsit széfiás, öregített papír hatást rakok a portréra, mintha régi kép lenne a fénykép.
Az alapkép retusálása és körbe vágása után tulajdonképpen nem sok dolgot tettem: a hátteret kicseréltem egy "foltos" textúrára, beállítottam a fényerejét, kontrasztot adtam a képre, a szemeket kiemeltem, fekete-fehérré alakítottam, majd egy fotófilterrel széfia színt vittem a képre.
A tépett szél többféleképpen valósítható meg, a legegyszerűbb, ha valami "recés" szélű radírral kitöröljük a képünk szélét fehérrel, de én egy kicsit komplikáltabb megoldást szoktam használni.
Keresek egy fényképet, amin pl. hegyvidék van vagy erősebb motívumok emelkednek a horizont fölé, majd ezt a képet 2 színűre alakítom a Image/Adjustments/Treshold funkcióval. A középső csuszka segítségével beállítom, hogy az égbolt eltűnjön-fehér színű legyen, a hegyvonulat megmaradjon-fekete színű lesz a képen. Ezt a képet rádobom a keretezni kívánt fotómra, a széléhez nyújtom - összenyomom, majd a tulajdonságát átrakom "Color Dodge"-ra. Így a hegylánc égboltja megmarad, a hegyvonulat eltűnik és az összenyomásnak köszönhetően elvesznek a részletek és csak a cakkos szél marad.

A kép négy oldalához célszerű más-más hegyvonulatot használni, hogy mind a négy oldal cakkos széle elüssön egymástól.
A szerkesztés végén miután a rétegeket összeolvasztottam, a régebbi hatás kedvéért egy kis zajt is raktam a képre.
Végeredmény