2012. február 16., csütörtök

Nagyformátumú fényképezés (Tervezés 3.0)

Fókusz-sín
Tegnap egy nagyformátumú fényképezésről szóló előadáson voltam, az Ágens Fotóstúdió szervezésében. Érdekes volt az előadás, több ötletet is merítettem a régi gépek láttán. Elsősorban a fényképezőgépek fókusz állításait néztem meg, mivel egy kissé elakadtam a tervezésben. Így kapóra jött ez az esti program, melyért ezúton is köszönetet mondok a szervezőknek és Fejér Zoltánnak az előadásáért.

Már-már lemondtam az optika síkjának elforgatásáról, de a tegnapi előadás után ismételten fontosnak találom ezt a beállítási lehetőséget.
Egy órányi gondolkodás és a meglévő vázam kézben forgatása - nézegetése közben papírra vetettem egy vázlatot, amely aránylag könnyen megvalósíthatónak tűnik.


Ezután jöhet a kitalált szerkezethez a felhasználási anyagok keresése/beszerzése, ami alapján már méretezett tervet is tudok készíteni.
Nem gondoltam volna, hogy a fókusz állítás és annak rögzítése ennyire feladja majd a leckét, de mindenre van megoldás!
Ezek után viszont le kell hogy mondjak az összecsukhatóságról, viszont a vázat - fókusztávot így elméletileg 5cm-től 15cm-ig menetes tengellyel finoman lehet majd állítani és rögzíteni.