2010. augusztus 6., péntek

Tisza-tó, vadvilág

A Tisza-tónál - Abádszalókon volt szerencsénk nyaralni. A tó körül egy autóval is járható, aszfaltozott gát húzódik végig. Erre a gátra nem lehet "csak úgy" felhajtani, gáthajtási engedély kell hozzá. Ez az engedély elsőre számomra megközelíthetetlennek tűnt, egészen addig amíg a város központjában lévő turisztikai információs irodában rá nem kérdeztem. Kiderült, hogy ott helyben ki lehet váltani napi 280 Ft-ért, úgyhogy másnap amikor ezt a kis "körutazást" beterveztük (kb. 60km) ki is váltottam az engedélyt.


Maga a töltésen vezető út a vízparttól néhol 5-6, másutt 10-20 méterre van, a szintkülönbség pedig kb 5 méter lehet.Természetesen a vízimadarak nem karnyújtásnyira vannak az úttól, így a 70-200-as optikám elé raktam még a 2-szerezőt. Nem voltam maximálisan rákészülve a madárfotózásra, tisztában voltam azzal hogyha "igazi" madarakat akarok fényképezni, akkor bizony hajnalban kellene felkelni, mellcsizmában egy lagúnában a vízben állva, leálcázva eltölteni jópár órát a nagyszerű kép reményében!
Így most a családommal körbeautózva a gátról lövöldözve "kocavadász" módjára reménykedtem, hogy elkapok pár jó pillanatot. (A gáton nincs forgalom, legfeljebb néha-néha egy másik autó amivel a horgászok járnak, illetve kerékpárosok túristáskodnak.)

Körút képei:


Másnap a természetvédelmi övezeten belül található tanösvényt látogattuk meg. Ez a tanösvény kb. 1500 méter hosszú, a vízben indul ahova egy csónak viszi be a látogatókat (illetve ki is hozza). A víz felett visz végig egy pallórendszer, madárvártákkal, kilátóval.Sajnos elég kihalt volt az élővilág, mivel az áradás megfojtotta a növényzetet - így az állatok is elköltöztek. A képeken látszanak a madárvárták, ami az idegenvezető elmondása szerint az ablakokig víz alatt voltak!
A sirályok kezdik meg a visszaköltözést, így főleg őket tudtam fotózni, illetve kormoránt is sikerült elcsípni.

Persze a vízen nem csak madarak élnek:


 Szép helyek vannak a Tisza-tó környékén, sajnos csak töredékét láttuk annak, amit fel lehet fedezni ezen a területen. Csónaktúrával, kenu bérléssel a tó belső területein evezve sok érdekes fotóznivaló szépségek rejtőznek.