Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: január 20, 2012

Nagyformátumú fényképezés (Teszt 3.)

Kép
Miután láttam, hogy az ötletem megvalósítható, kézzel fogható eredményt szerettem volna elérni mielőtt hozzákezdek a komolyabb tervezésnek. A tesztdoboz hátlapjáról így levettem a pausz papírt, kissé körberagasztottam az optikát szigetelőszalaggal, az esetleges fényszivárgások elkerülése miatt, valamint fotópapírt raktam a hátfalba.

Négy exponálásból sikerült elérnem normális eredményt. Kétféle rekesznyílást használtam, F6,3 és F8, valamint változtattam az exponálások hosszán is. Sajnos odakint erősen borult volt az ég - a kísérlet tehát nem éppen a legideálisabb körülmények között zajlott.
Elrontott exponálás, de legalább jól látszik a kirajzolt kör mérete, ami 13cm magas
F8-as rekesz, B záridő - 1 misziszipi (1sec)
A képen látszik, hogy rossz helyen volt az élesség (pedig az optika a végtelenbe volt állítva) - tehát a doboz méretei nem megfelelőek. Úgy gondolom, a továbbiakban ez lesz az egyik sarkaltos pontja az építésnek - az optika és a film síkjának távolságának mindenkori hely…

Nagyformátumú fényképezés (Teszt 2.)

Kép
(2012.01.20.) A tegnapi kísérlet után hozzáláttam szétszedni a régi fényképezőgépet. Nem túl bonyolult az eljárás, a kihuzat belseje felől egy nagy körmös szorítóanyát kell kiengedni és a komplett optika le is szerelhető a harmonikáról.

Mielőtt hozzákezdtem volna a műveletnek, tolómérővel megmértem a film síkja és az optika távolságát - későbbi építési méreteket szem előtt tartva. Sajnos pontos eredményt nem tudtam mérni, mivel az optika alatt még van pár alátét, a felfogató lemez- és a kihuzat anyagvastagsága. Összességében 95-98mm körüli értéket mértem. Az építésnél tehát ezt a távolságot kellene majd beállítanom, hogy az optika éles képet adjon.

Miután sikerült az optikát leszerelnem, elővettem egy régebbi kísérletemhez készített kartondobozt, amely 3mm vastag papírból készült és 13x18cm-es hátfala van. Ennek a doboznak a hosszát levágtam az előzőekben mért 95mm hosszúságra, majd a meglévő nyílásra (M42-eshez volt kivágva) felerősítettem gumiszalagok segítségével az új optikát. A d…

Nagyformátumú fényképezés (Teszt 1.)

Kép
A lyukkamerás kísérleteim során már körvonalazódott bennem az ötlet, hogy építek egy fadobozos, harmonika kihuzatos fényképezőgépet. Nézegettem a bolhapiacokat, apróhirdetéseket, háta ráakadok egy rossz állapotban lévő 6x9cm képkocka kivágású régi fényképezőgépre, amelynek az optikáját át tudnám ültetni az általam tervezett szerkezetre. A napokban szerencsém volt, így egy lyukas harmonikájú, rossz nyitószerkezetű, törött hátfalú, törött exponálógombú, ütött-kopott, DE jó optikájú gépet sikerült szereznem.
Beirax Ludwig Dresden Victar 1:6,3
Mielőtt szétszedtem a gépet, az eredetileg film helyére vágtam egy 9x6cm-es fotópapírt és beragasztottam a kamera belsejébe, a gépvázon lévő hibákat pedig fekete szigetelőszalaggal leragasztottam - elkerülve így a fényszennyezést. Nyomban ki is akartam próbálni, hogy vajon milyen képet rajzol az optika, így nem bírtam várni reggelig, hogy legyen több fény az exponáláshoz. Felkapcsoltam a szobában minden fényforrást, egy fénymérővel fényt mértem - kb…