2012. január 20., péntek

Nagyformátumú fényképezés (Teszt 3.)

Miután láttam, hogy az ötletem megvalósítható, kézzel fogható eredményt szerettem volna elérni mielőtt hozzákezdek a komolyabb tervezésnek.
A tesztdoboz hátlapjáról így levettem a pausz papírt, kissé körberagasztottam az optikát szigetelőszalaggal, az esetleges fényszivárgások elkerülése miatt, valamint fotópapírt raktam a hátfalba.


Négy exponálásból sikerült elérnem normális eredményt. Kétféle rekesznyílást használtam, F6,3 és F8, valamint változtattam az exponálások hosszán is. Sajnos odakint erősen borult volt az ég - a kísérlet tehát nem éppen a legideálisabb körülmények között zajlott.

Elrontott exponálás, de legalább jól látszik a kirajzolt kör mérete, ami 13cm magas

F8-as rekesz, B záridő - 1 misziszipi (1sec)

A képen látszik, hogy rossz helyen volt az élesség (pedig az optika a végtelenbe volt állítva) - tehát a doboz méretei nem megfelelőek. Úgy gondolom, a továbbiakban ez lesz az egyik sarkaltos pontja az építésnek - az optika és a film síkjának távolságának mindenkori helyes beállítása.

Terveim között van még, hogy a fadobozos kamera hátfala cserélhető legyen és egy EOS adapterrel a digitális gépemre is tudjak majd így fotózni. Érdekes lesz...

Nagyformátumú fényképezés (Teszt 2.)

(2012.01.20.)
A tegnapi kísérlet után hozzáláttam szétszedni a régi fényképezőgépet. Nem túl bonyolult az eljárás, a kihuzat belseje felől egy nagy körmös szorítóanyát kell kiengedni és a komplett optika le is szerelhető a harmonikáról.


Mielőtt hozzákezdtem volna a műveletnek, tolómérővel megmértem a film síkja és az optika távolságát - későbbi építési méreteket szem előtt tartva. Sajnos pontos eredményt nem tudtam mérni, mivel az optika alatt még van pár alátét, a felfogató lemez- és a kihuzat anyagvastagsága. Összességében 95-98mm körüli értéket mértem. Az építésnél tehát ezt a távolságot kellene majd beállítanom, hogy az optika éles képet adjon.


Miután sikerült az optikát leszerelnem, elővettem egy régebbi kísérletemhez készített kartondobozt, amely 3mm vastag papírból készült és 13x18cm-es hátfala van. Ennek a doboznak a hosszát levágtam az előzőekben mért 95mm hosszúságra, majd a meglévő nyílásra (M42-eshez volt kivágva) felerősítettem gumiszalagok segítségével az új optikát. A doboz hátuljára pedig pauszpapírt ragasztottam.Így már látni fogom, hogy az eredeti 9x6cm képkivágáson, felül mekkora képet tud még kirajzolni az optika.Egyre jobban alakul a projekt! Látszik, hogy a doboz magasságát (13cm) szinte kitölti a kép, tehát az elképzelésemben szereplő 10x15-ös képet erős vignettálással a sarkokban, de ki fogja rajzolni!

Nagyformátumú fényképezés (Teszt 1.)

A lyukkamerás kísérleteim során már körvonalazódott bennem az ötlet, hogy építek egy fadobozos, harmonika kihuzatos fényképezőgépet.
Nézegettem a bolhapiacokat, apróhirdetéseket, háta ráakadok egy rossz állapotban lévő 6x9cm képkocka kivágású régi fényképezőgépre, amelynek az optikáját át tudnám ültetni az általam tervezett szerkezetre.
A napokban szerencsém volt, így egy lyukas harmonikájú, rossz nyitószerkezetű, törött hátfalú, törött exponálógombú, ütött-kopott, DE jó optikájú gépet sikerült szereznem.

Beirax Ludwig Dresden Victar 1:6,3

Mielőtt szétszedtem a gépet, az eredetileg film helyére vágtam egy 9x6cm-es fotópapírt és beragasztottam a kamera belsejébe, a gépvázon lévő hibákat pedig fekete szigetelőszalaggal leragasztottam - elkerülve így a fényszennyezést.
Nyomban ki is akartam próbálni, hogy vajon milyen képet rajzol az optika, így nem bírtam várni reggelig, hogy legyen több fény az exponáláshoz. Felkapcsoltam a szobában minden fényforrást, egy fénymérővel fényt mértem - kb. ISO6 a papír érzékenysége, F6,3 az optika legnagyobb fényereje, az exponálási idő 20 másodpercre jött ki.
Az exponálás kioldózsinór (egyrészt törött az exponáló kar, másrészt ne mozduljon be) és egy konyhai visszaszámláló segítségével történt. Utána gyorsan a laborálás - 2 perc hívás, fixálás, öblítés, szárítás (szerencsére a vegyszereim még nem döglöttek be, legalábbis a teszt erejéig még jók lesznek).


Az eredmény kecsegtetőnek tűnik, a szoba gyenge fényei mellett sikerült képet készíteni...