2012. február 12., vasárnap

Nagyformátumú fényképezés (Kivitelezés 4.0)

Fémmunkák
Mivel a fényképezőgép "könnyen" megmunkálható részei elkészültek, jöhet a "kemény munka". Ide tartozik az optika tartó lemez, a felfogató rendszer, illetve a hátfal alumínium sínjei.

Elsőként a 7x7cm-esre levágott alumínium lap közepére kellett készítenem egy 3cm átmérőjű kör kivágást az optika felfogatásához:


Mivel az optika tartó lemezt felfogatását könnyen eltávolíthatóra szerettem volna  elkészíteni, ezért a kamera előlapjára kissé átalakított rugós acél iratfűző kapcsot fogattam fel. Ez rugalmasan szorítja az optika lemezét a falapra. Ennek ellendarabjaként fentről csúszózárat helyeztem:A hátfalat tartó alumínium síneket 45 fokos szögben, pontos méretekkel lefűrészeltem, majd a favázra ragasztottam őket

Még a kazettás hátfal készítésekor, a fókuszállításhoz is elkészítettem kartonból a matt üveg tartó hátfalat. Ez a hátfal tulajdonképpen csak egy üres keret, amely ugyanúgy becsúszik az alumínium sínek közé. Fontos, hogy a méretei megegyeznek a papírt tartó kazettával. Mattüveg helyett jóval olcsóbban és biztonságosabban is elkészíthetjük a fókuszállító ablakunk üvegét. Ehhez nem kell más, mint vékony átlátszó műanyag lap (pl. iratok spirálozásánál használt borítólap), melyre dekor üzletekben kapható "mattosító" / "tejüvegesítő" öntapadó fóliát ragasztunk. Készülhetne pausz papírból is, de az nagyon sérülékeny lenne.


 Ennek a lapnak a nagy előnye, hogy nem törékeny, illetve kb. olyan vastagságú mint a fotópapír. Így elméletileg a beállított fókuszkép ugyanolyan távolságra vetül majd a hátfal cseréjével, mint amit fókuszállításnál láttunk és éles lesz a felvétel.  


Minden a helyén, kihuzat felragasztva az előlapra és hátfalat tartó vázkeretre - azon az alumínium sínek. Végre elkészült a fényképezőgép: 
Egész fényképezőgép formája van.

A harmonika kihuzat is jól mutat.

Fókuszállító hátlappal betöltve.

Következő lépés a hátlap és előlap távolságtartását fixáló csúsztatható sínszerkezet elkészítése lesz.

Ismét csak türelmesnek kell lennem. Mire elkészült a gép, épp csak annyi fény maradt odakint, hogy a fejemre borított fekete lepel alatt ki tudtam próbálni a fókuszálást. Jóóóóó! De sajnos a kevés fény miatt az első tesztkép még várat magára...