2013. február 10., vasárnap

PIERO

Megjött Angliából a direkt pozitív papír amit rendeltem. Természetesen ismét nagyformátumú fényképezéshez kellett.
Alap esetben bármely fényképezőgép negatív, fejjel lefele és tükörfordított képet készít. Amikor a digitális képeket nézzük -akár a fényképezőgép hátfalán, vagy monitoron- bizony már három módosítást végrehajt a masinánk: a képet invertálja pozitívra, elforgatja 180 fokkal és megtükrözi a képet.
Analóg fényképezésnél viszont ez nincs így. Ezért vannak a negatív fóliák - ezt a fóliát világítják rá a papírra - ami így már pozitív lesz, illetve a laborban kell odafigyelni, hogy a fólia/film jól legyen berakva a nagyítógépbe, hogy a tükrözés (pl. egy óra számlapja) eltűnjön! A fejjel lefelé képpel tulajdonképpen nem kell foglalkozni, a kész képet a kezedben nem tart sokáig 180 fokkal elforgatni!

De visszakanyarodva a direkt pozitív papírra: ez a papír a fényképezőgépben a ráeső fény hatására nem negatívként viselkedik mint az össze többi hordozó, hanem rögtön pozitív képet ad! Így kimarad a fólia/film lépés. Hátránya viszont, hogy itt nincs hibázási lehetőség. Ami a gépből kijön és a laborban a hívásnál történik, az maradandó eredményt ad! Itt nincs Undo, meg Save Ass... Viszont lesz egy egyedi, nem megismételhető felvételünk. Persze a papírképet lehet utána szkennelni és sokszorosítani, de az már nem ugyanaz!Bizony, bizony! A tükörfordulás is marad a képen!

Light 1: főfény 50x70 szoftbox, Light 2: Vaku szűkítve a sötét ruhára

Számos tesztfelvétel készült a "drága" papír előtt, nem szerettem volna a 25 db-os pozitív papírt pocsékolni! Így Piero kettő felvételt kapott. Az első sem lett rossz, de mivel nem laboráltam még ilyen papírt ezért nem is lehetett tapasztalat nélkül biztosra menni.
A hívási időt úgy írták a papíron, hogy 1-3 perc. Friss hívót készítettem és az első képet a szokásos kettő percig hívtam - de az arcról elvesztek a részletek és érdekes, egész erős rózsaszín árnyalatot kapott a papír, ami mostanra viszont eltűnt! (Gondolom a túlhívás miatt!?)
A második felvételt viszont hamarabb kivettem a hívóból -talán maradhatott volna még pár másodpercet- viszont már egész jól sikerült, megvannak szépen a részletek is!
A hívásnál nagyon oda kell figyelni és tulajdonképpen az órát el is lehet felejteni. Ugyanis nem úgy történik, hogy egyre sötétebb, sötétebb, feketébb lesz a kép mint a megszokott negatívnál, hanem elkezd besötétülni a téma a megszokott módon, majd ez megáll és elkezd szépen lassan világosodni ismét a kép. Na ennél a holtpontnál célszerű kikapni a papírt a hívóból (persze csak akkor, ha nem épp a világos részeket szeretnénk kicsit kiégetni).

Balról a direkt pozitív - jobbról a papír negatív együtt szkennelve

Ezek után még több sikerélménnyel fejezem be a bejegyzést, tesztelek, ügyesedek, mielőtt még nagyobb fába vágnám a fejszémet...