2010. június 18., péntek

Tízperces Projekt IV. (Fényterelő)

A fényt nagyon sok mindennel lehet formálni, terelni. Mint mindenki tudja, a fehér szín visszaveri - a fekete elnyeli a fényt. Sok videót, ismertetőt, leírást lehet látni az interneten a különféle külső vakura szerelhető fénymódosítókról. Van itt egyszerű műanyag kupak diffuzer, felfújható "úszógumi" mini szoftbox, fehér vászonzsák és még számtalan kiegészítő.
Már sokszor kellett kevés fényben fotóznom, ilyenkor a mennyezetre irányított vakuval és a vakuból kihúzható kis műanyag lapkával derítettem a témát. De olyan helyeken, mint pl. esküvőn a templomban, ahol a belmagasság miatt ez a módszer nemigazán használható, számomra eddig a vakura húzható fehér zsák volt a legegyszerűbb megoldás amit használtam. Ez a mini szoftbox jól teljesített eddig, de volt jópár helyzet, amikor szórtabb fényre lett volna szükségem. Ezért úgy gondoltam itt az ideje a vaku kis kihúzható lapkáját kicsit felturbózni!
Az interneten rákeresve a "flash bouncer" kifejezésre, számtalan megoldással találkozik az ember. A rengeteg ötlet és megvalósult megoldás között nézelődve lassan körvonalazódni kezdett a számomra kedvező megoldás.
A kritériumok a következők voltak: -könnyen használható, -strapabíró, -könnyen szállítható, -könnyen megvalósítható, -egy darabból álljon, ráférjen egy A4-es méretű lapra.
Jópár gépírólap papír szétvágása, igazítása, ragasztása után megszületett a kivágási sablon, amelyet utána le is rajzoltam AutoCAD-ben (a munkahelyemen műszaki rajzolok), így meg tudom osztani veletek is a kivágási sablont:
Az ernyő anyagához, dekorációs üzletben kapható fehér dekorgumit használtam, amely kb. 2mm vastag, könnyű és strapabírónak is tűnik. A papírra kinyomtatott sablont kivágva gyorsan át lehet rajzolni a gumilapra, amelyet ollóval könnyedén ki lehet vágni.
A kivágott gumilapra az illesztésekre tépőzár lett felvarrva, ami a könnyű szerelhetőséget és szállíthatóságot biztosítja.

A vakura való rögzítést széles gumiszalaggal a legegyszerűbb megoldani, így rögzítő gumigyűrű lett felvarrva a fényterelőre.
Végül az elkészült fényterelő

Anyagköltség: 200Ft
Elkészítési idő: 30 perc
A fényterelő méretei az én vakumra lettek szabva (Metz 48-AF1), így más vakuknál esetleg nyújtani vagy összenyomni kell a kivágási sablonon.

U.i.: István kérésére a módosítottam a sablont, 72mm-es vakufej szélességhez: