2010. december 10., péntek

Kecskemét 2010 Karácsonyi Főtér

Végre nem esett semmiféle csapadék és még a hőmérséklet is egész kellemes volt szerda délután. Így végre ismét elő tudtam venni a hat-csillag szűrőt és elindultam Kecskemét főterének a fotózására. Munka után 16.10 órára értem ki és láttam, hogy még nem világítanak a díszkivilágítások - sőtt semmilyen közvilágítás, de gondoltam nemsokára biztos bekapcsolják. Így is lett, amíg parkolóhelyet kerestem (utálom, hogy a fél várost meg kell kerülni az egyirányú utcák miatt) felkapcsolták a lámpákat.
Fényképezőgépre a 18-55IS optikát raktam fel, az állandó UV szűrő helyére pedig feltekertem a csillagszűrőt. Már csak az állvány gyors-csere talpát kell volna a gépre rakni... de nem volt a szokásos helyén, a kocsi csomagtartójában! A franc egye meg! Otthon maradt az állvány! Mi ebből a tanúság!? Felszerelést kétszer is ellenőrizni indulás előtt!
Sebaj! Megoldottam a stabilitást, -igaz elég körülményes és kényelmetlen- a hátizsák a földön elborítva és rárakva a gép. Kihasználtam még mindenféle tereptárgyat állványnak: kukákat, padokat, lépcsőket. Két másodperces önkioldót használtam és ami a legjobban megkönnyítette ezt a földre rakott, összevissza elhelyezett kameraállásból való fotózást, az az élőkép a fényképező LCD-jén.
Szinte minden helyzetbe a legnagyobb látószöget használtam (18mm x 1,6) és a múltkori tesztelésemkor tapasztaltak szerint legnagyobb rekeszbeállítás mellett. Természetesen a záridő másodpercekben volt mérhető, főleg hogy a zajosodás elkerülése miatt ISO100-as érzékenységgel dolgoztam.A képek egyesével:


Az első képsorozatnál még "Kék óra" volt. A képeket izzófényes fehéregyensúllyal dolgoztam fel, így még erősebben kijött az égbolt színe. Semmiféle más színkorrekciót nem csináltam!


Az állvány hiányával megküzdve azért egész hangulatos képek születtek. A feldolgozásnál még az volt kis nehézség, hogy a hosszú záridő miatt a gyalogosok alig látható szellemként suhantak el a kamera előtt. Ez annyira nem is lenne baj, hiszen az elkészült képen ez alig lenne észlelhető, mivel a fix háttér "beleég" a képbe és csak egy enyhe fátyolként lennének láthatóak a gyors mozgások. Viszont a csillagszűrő ezt a homályt szórt fényként látja és így kissé fel is erősíti ezt a fátylat. Szerencsére a képeken a kontraszt megemelésével aránylag jól sikerült korrigálni ezt az eltérést.