2012. április 30., hétfő

Gyufásdoboz camera obscura (Lyukkamera világnap)

A tegnapi lyukkamera világnapra készített gyufásdoboz fényképezőgépem tökéletesen működött!
Ezek a képek kézültek:
Fujifilm Color ISO100 negatív, F120, 111 fokos látószög, 1~2 másodperc közötti záridők. A negatívot ezután CAFFENOL eljárással laboráltam. A képek digitalizálása sem hétköznapi, ugyanis a 6cm-es képkockákkal a negatív szkennelem nem tud mit kezdeni, ezért a filmet hátulról vakuzva - átvilágítva újrafotóztam digitális géppel - kb. 20cm-es távolságból.

Készítettem még a hengeres lyukkamerámmal is képet a Szent-György napi vásárban. Megkértem egy vattacukor-pattogatott kukorica árust, hogy rárakhassam a kukorica tároló tetejére a hengeremet:


Közvetlen papírra készült felvétel, 180x130mm-es képméret, horizontálisan kb. 180 fokos látószög, 20 másodperces exponálás, fekete-fehér laborálás, szkennelve.

Egy felvételt kiválasztottam ezek közül és feltöltöttem a http://www.pinholeday.org oldalra, ahol eddig sajnos csak ketten vagyunk magyarországról. Még van 31 nap a fotó küldésre, remélem lesz még rajtunk kívül más megszállott is, aki optika nélkül is tud fotózni. Én minden esetre örülök neki, hogy egy ilyen világméretű fotós összejövetelnek a résztvevője lehettem!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ötletes ez a gyufásdoboz lyukkamerád. Egész jó képeket lehet vele készíteni. Csodálom ezt az egészen házi fényképezési módszeredet.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Azt szeretem benne, hogy tényleg töredék összegekből, otthon fellelhető dolgokból egy kis barkácsolással fényképeket lehet készíteni, amelyeknek véleményem szerint nagyon jó hangulatuk van (legalábbis számomra)!

      Törlés