Nagyformátumú fényképezés (Teszt 2.)

(2012.01.20.)
A tegnapi kísérlet után hozzáláttam szétszedni a régi fényképezőgépet. Nem túl bonyolult az eljárás, a kihuzat belseje felől egy nagy körmös szorítóanyát kell kiengedni és a komplett optika le is szerelhető a harmonikáról.


Mielőtt hozzákezdtem volna a műveletnek, tolómérővel megmértem a film síkja és az optika távolságát - későbbi építési méreteket szem előtt tartva. Sajnos pontos eredményt nem tudtam mérni, mivel az optika alatt még van pár alátét, a felfogató lemez- és a kihuzat anyagvastagsága. Összességében 95-98mm körüli értéket mértem. Az építésnél tehát ezt a távolságot kellene majd beállítanom, hogy az optika éles képet adjon.


Miután sikerült az optikát leszerelnem, elővettem egy régebbi kísérletemhez készített kartondobozt, amely 3mm vastag papírból készült és 13x18cm-es hátfala van. Ennek a doboznak a hosszát levágtam az előzőekben mért 95mm hosszúságra, majd a meglévő nyílásra (M42-eshez volt kivágva) felerősítettem gumiszalagok segítségével az új optikát. A doboz hátuljára pedig pauszpapírt ragasztottam.



Így már látni fogom, hogy az eredeti 9x6cm képkivágáson, felül mekkora képet tud még kirajzolni az optika.



Egyre jobban alakul a projekt! Látszik, hogy a doboz magasságát (13cm) szinte kitölti a kép, tehát az elképzelésemben szereplő 10x15-ös képet erős vignettálással a sarkokban, de ki fogja rajzolni!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése