2012 - Összegzés

Ismét eltelt egy év és mint oly sokan, engem is elkap az a furcsa gondolat, mit is csináltam egész évben? Mivel a naplóm a fényképezésről szól - így kézenfekvő, hogy ezen évbe elért eredményeit szeretném összesíteni.

Januárban rögtön egy kis fotókiállítással indítottam az évet, a kecskeméti művelődési házban a hónap alkotója tárlaton szerepeltek fényképeim. A hónap közepétől elkezdtem építeni első kamerámat, megtanultam harmonika kihuzatot készíteni és egy csomó tapasztalattal lettem gazdagabb ezen a területen.
Február végére el is készült a kamera, amely úgy működött ahogy kell...
Márciusban kipróbáltam az egy lencsés fotózást, egy nagyító lencsét gumiharang segítségével erősítettem a tükörreflexes fényképezőgépemre.
Áprilisban kávéval laboráltam papírt, Kalocsán TV interjút adtam a Kecskeméti fotókör vezetőjeként. Készítettem szoftboxból körvakut, a lyukkamera világnapjára pedig gyufásdobozból csináltam fényképezőgépet.
Májusban Budapesten a Museion No1-ben a "Hírös sorozatok" tárlatában négy fényképem került kiállításra. A hónap közepén Szentesen állítottunk ki a "Hüje létra" tárlatunkat (Kecskeméti Fotókör), ahol ismétcsak riportot adtam a helyi TV-nek. ugyancsak májusban elkészítettem családi "gengszteres" kalapos fényképünket a padlás stúdiómban.
Június hónapban megpróbáltam Nagykőrös fotózni vágyok figyelmét felkelteni egy fotótanfolyammal, amely legnagyobb sajnálatomra elmaradt. A Fotóvilág oldalán elismerő kritikát kaptam Horváth Pétertől "Hiány" című fényképemre.
Júliusban nyaraltunk a családommal a Balatonnál, ahonnan egy képsorozattal tértem haza. Ismét az analóg fotográfia vette át az uralmat, a Februárban elkészült fényképezőgépemet tökéletesítettem, elkészítettem hozzá a fókuszállítást és a stabil vázat - így a nyári fotótáborban már tudtam használni.
Augusztusban dolgoztam is egy kicsit, esküvőket fotóztam. Az egyiken elhagytam szinte az egész felszerelésemet, de Istennek hála nem vitték el a táskámat a templom elől amíg ott árválkodott legalább 20 percig. (Ez kemény lecke volt, már a vendéglőben voltunk amikor belém hasított a gondolat, hogy hol a táskám!) A hónap végére pedig elkezdett érlelődni bennem a gondolat, az új nagyobb fakamera építéséhez.
Szeptemberben kreatív esküvőfotózás, jegyesfotózás, dédipapa 88. születésnapjára egy kis Photoshopos játék, a hónap végén pedig megvásároltam egy nagyformátumú fényképezőgép optikát.
Októberben ismét a tervezésen volt a hangsúly - elkeztem a 24x18cm-es képet készítő fa kamerát. A XVIII. Alföldi Fotószalonon két fényképem került a falakra. Éjszakai felvételeket készítettem Kecskeméten a megújult Rákóczi útról (a világítás terveit én rajzoltam), kipróbáltam a dédipapától kapott 1947-es Praktiflex fényképezőgépet.
November és december a kivitelezés hónapjai voltak, elkezdtem a nagy kamera famunkáit ami a mai napig is tartanak (épp ma festettem az utolsó hiányzó elemét). Közben a családomról csináltam egy mikulásos vicces fényképet - a kalapos fényképek ellentétét.



Kimaradt a naplómból pár fontos esemény amiket most pótolok:

 A "Kőrösi képek" fotópályázaton II. helyezést értem el. Ebből adódóan a helyi önkormányzati hírekben pár sor erejéig bemutatkozhattam. 



A "Hüje létra" tárlatunkból mondhatni vándorkiállítás lett, Nagykőrösön is kiállításra került, ahol a "Kőrösi hírek" helyi lapban elismerően írtak rólunk.
Ugyanezen alkalomból még a kiállítás megnyitója előtt egy gyors látogatás során dr. Czira Szabolcs polgármester úrnak és Halász János államtitkárnak tartottam tárlatvezetést, amely az Önkormányzati hírekben is szerepelt.

Szentesen a "Szem" fotópályázaton elfogadásra került két fényképem is, így ismét a falakra kerültek fényképeim.


A 2012-es év így összegezve a tapasztalatszerzés éve volt.  Elsősorban új "szerelem" fogott el, a nagyformátumú fényképezés. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem ezen a területén és még csak az elején tartok. A Kecskeméti Fotókör vezetőjeként tapasztalatokkal lettem gazdagabb a kiállítások szervezésében, bonyolításában. Többször álltam kamera elé, újságban is szerepeltem, polgármesterrel, államtitkárral "paroláztam" (nagybátyám szavával élve). Világszerte lettek ismeretségeim a nagyformátumú fényképezésnek köszönhetőleg.
Egy szó mint száz, mozgalmas évet zárok...  Lehet most kicsit dicsekedtem, de örülök az elért eredményeimnek! :-)
Köszönet illeti meg mindazon embereket, akik segítettek, inspiráltak vagy épp kritizáltak... de elsősorban feleségemnek Krisztának, aki még nem hívott hozzám orvost és nem húzatott rám kényszerzubbonyt!

Boldog Új Évet Kívánok!

Megjegyzések

  1. Gazdag év volt, gratulálok, és kívánok hasonlóan sikeres újévet!

    VálaszTörlés
  2. Én is azt kívánom, hogy 2013-is legyen legalább ennyire sikeres.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen! Legyen nektek is szép évetek!

    VálaszTörlés
  4. Gratulálok én is, tényleg nem semmi évet zártál! Csak így tovább!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése