2012. december 31., hétfő

2012 - Összegzés

Ismét eltelt egy év és mint oly sokan, engem is elkap az a furcsa gondolat, mit is csináltam egész évben? Mivel a naplóm a fényképezésről szól - így kézenfekvő, hogy ezen évbe elért eredményeit szeretném összesíteni.

Januárban rögtön egy kis fotókiállítással indítottam az évet, a kecskeméti művelődési házban a hónap alkotója tárlaton szerepeltek fényképeim. A hónap közepétől elkezdtem építeni első kamerámat, megtanultam harmonika kihuzatot készíteni és egy csomó tapasztalattal lettem gazdagabb ezen a területen.
Február végére el is készült a kamera, amely úgy működött ahogy kell...
Márciusban kipróbáltam az egy lencsés fotózást, egy nagyító lencsét gumiharang segítségével erősítettem a tükörreflexes fényképezőgépemre.
Áprilisban kávéval laboráltam papírt, Kalocsán TV interjút adtam a Kecskeméti fotókör vezetőjeként. Készítettem szoftboxból körvakut, a lyukkamera világnapjára pedig gyufásdobozból csináltam fényképezőgépet.
Májusban Budapesten a Museion No1-ben a "Hírös sorozatok" tárlatában négy fényképem került kiállításra. A hónap közepén Szentesen állítottunk ki a "Hüje létra" tárlatunkat (Kecskeméti Fotókör), ahol ismétcsak riportot adtam a helyi TV-nek. ugyancsak májusban elkészítettem családi "gengszteres" kalapos fényképünket a padlás stúdiómban.
Június hónapban megpróbáltam Nagykőrös fotózni vágyok figyelmét felkelteni egy fotótanfolyammal, amely legnagyobb sajnálatomra elmaradt. A Fotóvilág oldalán elismerő kritikát kaptam Horváth Pétertől "Hiány" című fényképemre.
Júliusban nyaraltunk a családommal a Balatonnál, ahonnan egy képsorozattal tértem haza. Ismét az analóg fotográfia vette át az uralmat, a Februárban elkészült fényképezőgépemet tökéletesítettem, elkészítettem hozzá a fókuszállítást és a stabil vázat - így a nyári fotótáborban már tudtam használni.
Augusztusban dolgoztam is egy kicsit, esküvőket fotóztam. Az egyiken elhagytam szinte az egész felszerelésemet, de Istennek hála nem vitték el a táskámat a templom elől amíg ott árválkodott legalább 20 percig. (Ez kemény lecke volt, már a vendéglőben voltunk amikor belém hasított a gondolat, hogy hol a táskám!) A hónap végére pedig elkezdett érlelődni bennem a gondolat, az új nagyobb fakamera építéséhez.
Szeptemberben kreatív esküvőfotózás, jegyesfotózás, dédipapa 88. születésnapjára egy kis Photoshopos játék, a hónap végén pedig megvásároltam egy nagyformátumú fényképezőgép optikát.
Októberben ismét a tervezésen volt a hangsúly - elkeztem a 24x18cm-es képet készítő fa kamerát. A XVIII. Alföldi Fotószalonon két fényképem került a falakra. Éjszakai felvételeket készítettem Kecskeméten a megújult Rákóczi útról (a világítás terveit én rajzoltam), kipróbáltam a dédipapától kapott 1947-es Praktiflex fényképezőgépet.
November és december a kivitelezés hónapjai voltak, elkezdtem a nagy kamera famunkáit ami a mai napig is tartanak (épp ma festettem az utolsó hiányzó elemét). Közben a családomról csináltam egy mikulásos vicces fényképet - a kalapos fényképek ellentétét.Kimaradt a naplómból pár fontos esemény amiket most pótolok:

 A "Kőrösi képek" fotópályázaton II. helyezést értem el. Ebből adódóan a helyi önkormányzati hírekben pár sor erejéig bemutatkozhattam. A "Hüje létra" tárlatunkból mondhatni vándorkiállítás lett, Nagykőrösön is kiállításra került, ahol a "Kőrösi hírek" helyi lapban elismerően írtak rólunk.
Ugyanezen alkalomból még a kiállítás megnyitója előtt egy gyors látogatás során dr. Czira Szabolcs polgármester úrnak és Halász János államtitkárnak tartottam tárlatvezetést, amely az Önkormányzati hírekben is szerepelt.

Szentesen a "Szem" fotópályázaton elfogadásra került két fényképem is, így ismét a falakra kerültek fényképeim.


A 2012-es év így összegezve a tapasztalatszerzés éve volt.  Elsősorban új "szerelem" fogott el, a nagyformátumú fényképezés. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem ezen a területén és még csak az elején tartok. A Kecskeméti Fotókör vezetőjeként tapasztalatokkal lettem gazdagabb a kiállítások szervezésében, bonyolításában. Többször álltam kamera elé, újságban is szerepeltem, polgármesterrel, államtitkárral "paroláztam" (nagybátyám szavával élve). Világszerte lettek ismeretségeim a nagyformátumú fényképezésnek köszönhetőleg.
Egy szó mint száz, mozgalmas évet zárok...  Lehet most kicsit dicsekedtem, de örülök az elért eredményeimnek! :-)
Köszönet illeti meg mindazon embereket, akik segítettek, inspiráltak vagy épp kritizáltak... de elsősorban feleségemnek Krisztának, aki még nem hívott hozzám orvost és nem húzatott rám kényszerzubbonyt!

Boldog Új Évet Kívánok!

5 megjegyzés:

 1. Gazdag év volt, gratulálok, és kívánok hasonlóan sikeres újévet!

  VálaszTörlés
 2. Én is azt kívánom, hogy 2013-is legyen legalább ennyire sikeres.

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm szépen! Legyen nektek is szép évetek!

  VálaszTörlés
 4. Gratulálok én is, tényleg nem semmi évet zártál! Csak így tovább!

  VálaszTörlés