Majdnem LensBaby...

Elhatároztam, hogy készítek egy Lensbaby-t. Aki nem ismerné ezt a "trükklencsét" annak röviden leírva annyi, hogy az optika (1-2 lencse) egy gumiharang segítségével kapcsolódik a fényképezőgép vázához.
Így a lencsét el lehet az optikai tengelytől fordítani/tolni így perspektívikusan lehet korrigálni egy képet (tilt shift), de ami talán az egyik leglátványosabb tulajdonsága, a szelektív fókusz - ami akár a kép síkján ferde is lehet.
A fókuszálást a lencsetag előre-hátra mozgatásával lehet elérni, szelektivitását pedig a frontlencse merőlegestől való eltérítésével.

Kísérletképpen a fordított makrózáshoz használt Helios 58mm-es régi manuális optikámról lebontottam a bajonettjét (M42-es régi menetes) így az optika keresztmetszete lecsökkent, ezért majd jobban tudtam dönteni.
Kerestem egy autós gumiharangot, amit ki tudtam úgy nyújtani/alakítani, hogy a váz és az optika közé tudjam rakni. A gumiharang rögzítését a vázhoz úgy oldaottam meg, hogy szintén makrózáshoz van egy EOS-58mm fordítógyűrűm, amely segítségével bármilyen 58mm-es szűrőmenette rendelkező optikát, közvetelnül a vázra lehet illeszteni megfordítva.
Ehhez a gyűrűhöz erősítettem a gumiharangot - így megvolt a EOS-gumiharang csövem (kb 2cm!). A gumiharang másik végét pedig egyszerűen ráhúztam az optikára.
A gumicső hosszát úgy lehet kikísérletezni, hogy az optikát végtelen fókuszra kell tekerni, majd a váz elé rakva, teljes kinyújtott gumival a fókusztávolsága kb 30-50cm legyen (Ez lesz a közelpontja). Ahogy a gumiharangot egyre jobban húzzuk befelé a fókuszpontunk úgy halad a végtelen felé.

Működött is a dolog, de sajnos a gumigyűrű erős lett, így nem tudtam a fókuszt a végtelenig eltolni, csak kb 60cm-ig. (fizikailag nem tudtam az optikát a vázhoz közelebb húzni). Így a szerezetem sajnos csak 20 cm-től 60 cm-ig tudott éles képet adni. Később kipróbáltam bicikli belső gumijával is, de nem lett sokkal jobb az eredmény.



Sebaj! Egy próbát megért! Igazából középformátumú optikával lehetne jól kivitelezni egy ilyen barkácsolást, olyankor a gumicső hossza kb. 10cm- így a fókuszálásra és az optika döntésére nagyobb lehetőség van. De belegondolva, hogy egy használt középformátumú optika mennyibe kerül és kétséges lehet a LensBaby megvalósítása, nem biztos hogy megéri a fáradozást (egy gyári LensBaby kb 25eFt).

Akinek esetleg van ilyen optikája a polcon porosodva és van hozzá barkácsolási kedve, annak ajánlom a következő oldalakat: 1, 2, 3

Megjegyzések

  1. Mindi elcsodálkozom a vállalkozókedveden!
    Érdekes kísérleteid vannak... kitartást hozzájuk!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Biztos lesz a jövőben is hasonló kis barkácsolás!
    A hétvégén be szeretném rendezni a padlást "stúdiónak". Majd leírom azt is...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése