2010. augusztus 25., szerda

Majdnem LensBaby...

Elhatároztam, hogy készítek egy Lensbaby-t. Aki nem ismerné ezt a "trükklencsét" annak röviden leírva annyi, hogy az optika (1-2 lencse) egy gumiharang segítségével kapcsolódik a fényképezőgép vázához.
Így a lencsét el lehet az optikai tengelytől fordítani/tolni így perspektívikusan lehet korrigálni egy képet (tilt shift), de ami talán az egyik leglátványosabb tulajdonsága, a szelektív fókusz - ami akár a kép síkján ferde is lehet.
A fókuszálást a lencsetag előre-hátra mozgatásával lehet elérni, szelektivitását pedig a frontlencse merőlegestől való eltérítésével.

Kísérletképpen a fordított makrózáshoz használt Helios 58mm-es régi manuális optikámról lebontottam a bajonettjét (M42-es régi menetes) így az optika keresztmetszete lecsökkent, ezért majd jobban tudtam dönteni.
Kerestem egy autós gumiharangot, amit ki tudtam úgy nyújtani/alakítani, hogy a váz és az optika közé tudjam rakni. A gumiharang rögzítését a vázhoz úgy oldaottam meg, hogy szintén makrózáshoz van egy EOS-58mm fordítógyűrűm, amely segítségével bármilyen 58mm-es szűrőmenette rendelkező optikát, közvetelnül a vázra lehet illeszteni megfordítva.
Ehhez a gyűrűhöz erősítettem a gumiharangot - így megvolt a EOS-gumiharang csövem (kb 2cm!). A gumiharang másik végét pedig egyszerűen ráhúztam az optikára.
A gumicső hosszát úgy lehet kikísérletezni, hogy az optikát végtelen fókuszra kell tekerni, majd a váz elé rakva, teljes kinyújtott gumival a fókusztávolsága kb 30-50cm legyen (Ez lesz a közelpontja). Ahogy a gumiharangot egyre jobban húzzuk befelé a fókuszpontunk úgy halad a végtelen felé.

Működött is a dolog, de sajnos a gumigyűrű erős lett, így nem tudtam a fókuszt a végtelenig eltolni, csak kb 60cm-ig. (fizikailag nem tudtam az optikát a vázhoz közelebb húzni). Így a szerezetem sajnos csak 20 cm-től 60 cm-ig tudott éles képet adni. Később kipróbáltam bicikli belső gumijával is, de nem lett sokkal jobb az eredmény.Sebaj! Egy próbát megért! Igazából középformátumú optikával lehetne jól kivitelezni egy ilyen barkácsolást, olyankor a gumicső hossza kb. 10cm- így a fókuszálásra és az optika döntésére nagyobb lehetőség van. De belegondolva, hogy egy használt középformátumú optika mennyibe kerül és kétséges lehet a LensBaby megvalósítása, nem biztos hogy megéri a fáradozást (egy gyári LensBaby kb 25eFt).

Akinek esetleg van ilyen optikája a polcon porosodva és van hozzá barkácsolási kedve, annak ajánlom a következő oldalakat: 1, 2, 3

2 megjegyzés:

  1. Mindi elcsodálkozom a vállalkozókedveden!
    Érdekes kísérleteid vannak... kitartást hozzájuk!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Biztos lesz a jövőben is hasonló kis barkácsolás!
    A hétvégén be szeretném rendezni a padlást "stúdiónak". Majd leírom azt is...

    VálaszTörlés