Egy csepp világ

Mindig is tetszett az idő kimerevítése és régóta szerettem  volna csobbanó vízcseppet fotózni. Ezt a témát már nagyon sokan feldolgozták, így ha valami újat szeretne kitalálni az ember, akkor erősen el kell rajta gondolkodnia, hogy egyedit alkosson.


Először ki kell választani a használni kívánt segédeszközöket, majd a kísérleti fizika tudományos útjára lépve kikísérletezni a helyes paramétereket. Ha ez megvan, jöhet a kompozíció és egy adag szerencse!

1. lépés:
Segédeszközök: a háztartásban megtalálható egyszerű dolgokat kerestem elő.
- Vizes edény: célszerű minél nagyobbat, nem kell hogy túl mély legyen = sütő tepsi
- Csepegtető: nem árt, ha nem öt perc alatt tűnik el belőle a víz = 0,5 literes üdítős palack
- Fényterelő: a vízicsápot hátulról bevilágítva kapunk igazán szép eredményt = autós ezüst szélvédő árnyékoló
- Fotós kellékek: állvány, 50mm-es fix optika, vaku, vakukioldó, fókusz állításhoz egy nagy fejű csavar

2. lépés:
Összeállítás: a csepegtető kifúrása után célszerű egy gombostűvel a palack tetejére is rakni egy levegőző nyílást, máskülönben nemigazán fog a víz az üvegben keletkező vákuum miatt kijönni. A levegőző nyílás méretének csökkentésével-növelésével lehet állítani a csepegtetés sebességét. Egyszerű szigetelőszalag ráragasztásával és finom feltépésével ez megoldható.
Az edénybe annyi vizet rakjunk, hogy a becsapódó vízcseppünk ne érje az edény alját, de túl sokat se rakjunk bele, mivel a 0,5 literes palackunk a beállítás alatt, lehet hogy többször is kiürül és így hozzáadódik a vízszintünkhöz.
Háttérnek - tükröződésnek a falról leakasztottam egy nyaralásunk emlékképét, amely üveg mögött is van , így jobban  visszaveri a vakutól érkező fényt.


3. lépés:
Fényképezőgép: Ha már csepeg az edényünkbe a víz, akkor jöhet a fényképezőgép beállítása. A kép perspektíváját mindenki egyéni ízlése szerint kitalálhatja. Én úgy szerettem volna, hogy a vízicsáp szépen kiemelkedjen, de a háttér tükröződése is kivehető legyen. Ez valamivel 45 fok alatti rálátással jött össze.
A fókusz állítása természetesen manuálisan történik. Ahogy csepeg a víz az edénybe a cseppek alá raktam egy nagyméretű facsavart állítva (célszerű nagyfejű csavart használni, mert ilyenkor az a talpa és könnyebben megáll). Ez kb. annyira áll ki a vízből, mint majd a felcsapódó vízcsepp. Ehhez már nem nehéz a fókuszt beállítani. Célszerű a fókuszpontot a csavar és a vízfelszín vonalához állítani.
Ha ez megvan, akkor jöhet a vaku: többféle elrendezést kipróbáltam, a legjobb eredményt az hozta, ha hátulról, visszavert fénnyel világítottam be a témát. Érdemes a vaku erejét nem maximumon járatni, hanem pl. 1/16, 1/8-ad teljesítménnyel azért, hogy egy-egy kép között ne keljen másodperceket várni az újratöltéséhez, hanem a cseppek ritmusát követve, pl másodpercenként tudjunk fotózni.
A zársebességet állítsuk minél rövidebbre, amit a vakuszinkronunk megenged, hogy szépen ki tudjuk merevíteni a vízcseppet (1/200s), a rekeszt pedig szűkítsük, hogy minél nagyobb legyen a mélységélesség (F11).

4. lépés:
Kapd el! Már csak az ütemérzékünkre van szükségünk és némi szerencsére, hogy elkapjunk egy formás vízcseppet.

5. lépés:
Utómunka: ha jól dolgoztunk, minimális korrigálásra van szükség. Érdemes a kép kontrasztját a görbék segítségével beállítani, esetleg kicsit növelni a színtelítettséget, élesíteni és vágni.

Sok próbálgatással, különféle hátterekkel kombinálva, a világítással eljátszva számtalan szép képet kaphatunk, főleg hogy két egyforma vízcseppet nemigazán lehet lefotózni.

Háttérkép nélkül, csak az autós hőtükörrel.

Egyszerű fehér lap háttérrel.

Megjegyzések

  1. Érdekes leírás. És jó lett a végedemény is!

    VálaszTörlés
  2. Talán csak annyit, h a csepp eshetett volna szívószálból is, mondjuk félig tele, tehát egy vizoszlop, és nem azt a pillanatotkapod el, amikor a víztükörből felfelé esik a csepp, hanem amikor a vizhez ér, vagy már félig benne van. :)
    Én nem vagyok fotós, de megnézném. :)

    VálaszTörlés
  3. ...és minden egyes sikertelen próbálkozás után újratöltenéd félig a szívószálat úgy, hogy a helyén is maradjon? Mert ha elmozdul a helyéről, akkor nincs a képkivágásban a komponált helyén, ráadásul a fókuszból is elmegy...

    VálaszTörlés
  4. Érdekes cikk! Örülök, hogy ilyen részletekbe menően leírsz mindent, mert érdeklődő/kezdő fotós vagyok. Sajnos még jópár felszerelés híján.. de köszönöm, nagyon informatív, és szépek lettek a képek! :)

    Üdv, Anita

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése