Manuális optika, 25mm F1.4

Egész véletlenül lettem figyelmes egy manuális optikára, amelyről igen kevéske információt találtam az interneten, de úgy gondoltam megkockáztatom azt a kb.5000Ft vételárat, amelyet a nemzetközi piactéren kérnek az eladók.
Ezt az optikát Micro 4/3-as rendszerre vásároltam:
A vételárért cserébe kapunk egy 25mm-es gyújtótávolságú, F1.4-től F8-ig záródó 12 lamellás rekeszű "C" menetes optikát, a hozzá tartozó első és hátsó sapkákkal, a "C"-menetet M4/3-ra átkonvertáló adapter gyűrűt és további makro közgyűrűsort (2db gyűrű).

Első benyomásom az optika kicsomagolása után a mérete volt. Nagyjából tisztába voltam a fizikai "nagyságával", de ez... nagyon kicsi! A kis milc Olympus-on is viccesen apró. Olyan mintha egy régi filmes tubust ragasztana az ember a fényképezőgép optikájának helyére!


Kezelhetősége ebből adódóan kissé nehézkes lehet, ugyanis a külső gyűrű (négyzetesen rovátkázott) állítja a rekeszt, míg a belső (vonalasan rovátkázott) kb 1cm széles gyűrű állítja az élességet, amely alap esetben a közelpontja kb 70cm-től a végtelenig terjed. A közelpont a 1 makro közgyűrűvel ~12cm-re, 2db gyűrűvel pedig ~5cm-re csökkenthető.

 Egy makro közgyűrűvel ~12cm, F1,4

Kettő makro közgyűrűvel ~5cm, F1,4

Az optika nem a makrózási képességei miatt keltette fel a figyelmemet, hanem az egyedi képi világa, amely leginkább az általam nagyon szeretett, (a nagyformátumú fényképezésben használok is) Petzval rendszerű optikák rajzolatát idézi.
Sarkok vignettálnak és életlenek, a kép háttere (bokeh) pedig szépen gömbszerűen tekeredik, miközben a kép középpontja nagyon éles! Ehhez még társul a F1.4 fényerő, amely egész jónak mondható!

Az első tesztfotók után széles mosoly ült ki az arcomra! Ismét beigazolódott, hogy kicsi a bors - de erős. A szinte nevetséges megjelenésű és filléres optika olyat mutat, amit mindig is kerestem! Megvan az új kedvencem! Akinek Micro 4/3-os rendszerű fényképezőgépe van és szeret az optikákkal játszani, ez a CCTV optika kötelező darab!

Utótuning: az optika és az adaptergyűrű közé 1mm-es vastagságú gyűrűt rakva, a fókusz közelpontja 30cm-re csökkenthető - így még megmarad a végtelenre élesítés is!

A tesztképek mind F1.4 teljes rekesznyílás mellett készültek, minimális utómunkával!


1:1 kivágás, nyers jpg file-ból (csak levels állítva)





Megjegyzések