Színezett orchidea

Régebben készítettem orchideáról ambrotípiát (üveglapon direkt pozitív kép). Már régebben is próbálkoztam ezeknek a kollódiumos képeknek a színezésével. Ez nem egy újkeletű dolog, hiszen már 150 évvel ezelőtt is voltak színezett kollódiumos képeket.
A napokban láttam az interneten egy színezett ambrotípiát és újra felötlött bennem a kísérletezés lehetősége. Eddig finom pasztellkréta porral és puha ecsettel ütögettem a kollódiumos kép színén a porózus rétegbe a színes szemcséket. A lakkozásnál viszont a lakk sok krétaport lemosott a kép felszínéről - így fakult a kép.

Most kipróbáltam egy más módszert: a kész kép a hátoldalán - az üvegre festettem akril festékkel a színeket.

A festett oldal nem néz ki valami szépen - erős színek, tónusok és részletek nélküli "pacsmagolás". Viszont a kép megfordítva, a virágok szirmait alkotó ezüst kitakarja a túloldali festést, illetve tónusok és részletek is megjelennek a képen.

 Eredeti kép

 Hátoldali festés

Színezett kép - elsőre nem is olyan rossz!

Ez a színezési eljárás jobb eredményt adott mint a pasztellkréta por használata. Nagyon nagy előnye, hogy a megszáradt akril festéket az üvegről könnyen le lehet kaparni, így az esetleges rontott ecsetvonások könnyen korrigálhatóak anélkül, hogy magának a képnek a sérülését kockáztatnánk.

Megjegyzések