Leonardo Da Vinchi & the drone

Kedves barátom - Zoltán egy hexakopterrel fényképezi a világot felülről. Felesége és lányai sokunkat megkért, hogy Zoltán 50. születésnapjára szeretnének egy kis videó összeállítást készíteni jókívánságokból. A jókívánságomon túl készítettem egy kis meglepetést is az ünnepelt számára. Egy kis keresgélés után az interneten találtam Leonardo Da Vinci tervei között helikopter vázlat rajzokat.


Ezen képek alapján elkészítettem egy picit hasonló szerkezetet, kerek sajtos dobozból, papírból és drótból - az Archimédész spirál rotor nem volt egyszerű feladat. Természetesen nem maradhatott el a kopter alól a fényképezőgép, amely gyufásdobozból készült - spéci felfogatással, az optikája pedig pici csődarab egy akril félgömbbel. Az egészet lefestettem fehérre és utólag az éleket kihúztam fekete filccel.


Fekete háttér, fehér vattapamacs felhőkkel. A Vinchidrónról készítettem egy 18x24cm-es üvegnegatívot. A negatívról pedig egy A4-es méretű csersavval színezett cianotípiát. Egy picit kevésnek éreztem még így a képet, így ismét az interneten kutakodva kerestem Leonardo kéziratokat...

Ezt a képet kinyomtattam írásvetítő fóliára. Az üvegnegatív és a fólia egymásra rakva szendvics technikával - együtt exponálva és a régi technikák alkalmazásával sikerült az elképzeléseimben szereplő képet elkészíteni, amelyet természetesen meg is kapott a barátom:


Boldog 50. születésnapot Zoltán!

Megjegyzések

  1. Én vagyok az ajándékozott.
    Örök hálám Krisztiánnak ezért a csodálatos és maradandó emlékért!
    Igazán sokat dolgozhattál vele. :-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése