Másolókeret

Ha lesz egy jónak mondható kollódiumos üveg negatívom, abból szeretnék majd valamilyen nemes eljárással pozitív papírképet készíteni. Ezek a másoló - sokszorosító eljárások, kontakt eljárással készülnek.
A fényérzékenyített papírra rá van helyezve a negatív, amelyeket szorosan egymáshoz kell rögzíteni, ugyanis az egész "szendvicset" több percre is ki kell rakni tűző napsütésre. A nap sugarai exponálják a negatívot a papírra. Így a negatívból (üveg vagy fólia) egymás után akár több pozitív papírkép is készíthetek.
Ennek a kontakt másolási eljáráshoz nagy segítséget nyújt a másolókeret, amelyben a rétegek szorosan egymáshoz vannak rögzítve, illetve a napoztatás ideje alatt ellenőrizhető az exponálás mértéke.

Fél óra tervezés 

Két és fél óra kivitelezés 

Békazárral könnyen nyitható a rögzítőpánt

A leszorító csavar magassága állítható attól függően,
hogy fólia a negatív vagy 2-3mm-es üveglap

Tervezéskor arra figyeltem, hogy ne az elő-üveglap legyen terhelve a hátfal rögzítésekor, hanem a ráma vegye fel a feszítés energiáját. Figyelembe vettem azt is, hogy ha eltörne az üveg, pár csavar kitekerésével könnyen ki lehessen cserélni. Az üveg mérete 30x40cm, így bárhol könnyen beszerezhető "klipszes" képkeretről egy mozdulattal átrakható a másolókeretbe. Fontos szempont volt még, hogy a negatív vastagsága változhat, így a hátfal magassága és leszoríthatósága is változik.
További szempont volt még a könnyű és gyors expozíció ellenőrzés.

Megjegyzések