Hydrométer - folyadék sűrűség mérő

Fogjuk ki az aranyhalat az ezüst-nitrátból! Akinek sikerül, annak lehet három kívánsága! Természetesen képletesen mondva pecázunk csak, de talán egy kívánságunk az aranyhal nélkül is teljesülni fog: készítünk egy etalont a 10%-os ezüst-nitrát oldatunk ellenőrzéséhez! 
A Hydrométer (folyadék sűrűség mérő) elve nagyon hasonló a horgászok által használt úszóhoz...

Kr.e. 160. környékén már Arkhimédész rájött, hogy minden folyadékba vagy gázba merülő testre felhajtóerő hat, amelynek nagysága egyenlő a test által kiszorított folyadék vagy gáz súlyával.
Ezt használjuk mi is azzal a különbséggel, hogy a folyadékba mártott úszó állandó súlyú, viszont a folyadék sűrűsége más - így az úszónkra más felhajtóerő fog hatni!

Felhasznált anyagok:
Sniccer, 3 ml-es műanyag pipetta,  függöny nehezék zsinór, fogó, hurkapálca, alkoholos filc, vonalzó

A függöny zsinórt bontsuk szét és szedegessük le róla az ólom súlyokat a fogó segítségével

Az ólom söréteket rakjuk bele a pipettába, vágjuk le a pipetta száját akkorára, hogy a hurkapálcát be tudjuk dugni a  nyíláson - de szoros maradjon!

Betöltött ólom és hurkapálca - ami a pipettában végigér

Jelöljük be a pálcán a filccel hogy hol a pipetta széle, ez később lesz fontos, mivel a pálcát még ki fogjuk húzni a pipettából és a vonal segítségével biztosak lehetünk abban, hogy ugyanúgy dugjuk majd vissza

Jöhet a mérőhenger és a frissen kevert 10%-os ezüst-nitrát oldat 

Az pipettát óvatosan rakjuk bele a folyadékba,
hogy lássuk mennyire merül le szépen stabilan az úszó

Ezek után kivettem az úszót, kihúztam a pálcát és raktam még a pipettába annyi ólmot, hogy pont a pipetta 1ml-es osztásáig merüljön az úszó 

Megmérve ez nálam  39mm mélység a pipetta szájától

Így a hurkapálcát újra kihúzva egy segéd vonalat húztam a hurkapálcára,
hogy jobban látszódjon a merülési szint 

Egész pontosan be lehet így állítani a 10%-os ezüst-nitrátban való merülés mértékét 

 Ugyanez megismételve tiszta vízben látszik, hogy az úszó jóval mélyebbre merül (nálam ez 15mm)

Elkészült Hydrométer...


Ennek segítségével ha párolog a 10%-os ezüst nitrátom - ami így besűrűsödik - a hydrométer nem fog elmerülni a jelzésig hanem magasabbon fog úszni. Ugyanez igaz fordítva is, ha véletlenül túlhígítanám az oldatot, akkor a tiszta víz jelzéséhez fog közelíteni a folyadék szintje - ekkor párologtatni kell belőle vizet.

A készítés során minél mélyebbre merül az úszónk - minél jobban a határesetre rakjuk a súlypontját, hogy már majdnem elmerül - annál pontosabban és érzékenyebben fogja mutatni az etalontól való eltérést.

Megjegyzések