Fókusz mattüveg és Fresnel lencse

Már jó ideje megvettem A/4-es méretű Fresnel lencséket. Ez egy teljesen egyszerű víztiszta műanyag lap, amelyben koncentrikus körökben finom "bemarás" van.
Ez a műanyag lap tulajdonképpen gyűjtőlencseként funkcionál.
A nagy kamera fókuszállító mattüvegére a fény az optikából - tulajdonképpen egy pontból - kúposan vetül a mattüvegre. Itt a matt felületen képet rajzol és tulajdonképpen halad tovább az egy pontból érkező kúp mentén a szemünk felé. Tehát a képet a mattüvegen ott láthatjuk legjobban, ahol ez a kúposan érkező fényre merőlegesen tudunk nézni.


Ha a Fresnel lencsét a mattüvegre rakjuk, akkor a kúpos palást mentén haladó fényeket "összefogja" és a mattüveg síkjára merőlegesen egyenesen a néző felé irányítja. Így megszűnik a peremsötétedés és az egész kép világossá válik, mivel az összes fényt a mattüvegről összegyűjti és könnyebben kiértékelhetővé teszi!


Megjegyzések

  1. Pazar, hol lehet ilyen lapot venni?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztián! Ezt a megoldást még a filmes időkben, trükkoperatőrként rendszeresen használtam. Most akkor vedd is ki a mattüveget, és úgy nézd meg! Ha a Fresnel-lencse ott van, akkor a mattüveg már egyáltalán nem is kell! Csak amíg a háttérvetítő fókuszát ráállítod a síkjára. Így kapsz tökéletes képet. ("lebegőkép".) Az igaz, hogy mi ezt nem Fresnel-, hanem rendes óriási lencsével csináltuk, de az eredmény ugyanaz, ha a Fresnel-lencse elég jó minőségű.
    Cserében áruld el nekem, melyik kicsi kecskeméti kínaiban lehet venni, vagy melyik webshopban. Üdv: Baksa Balázs, www.albafilm.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Balázs!
      A használt fresnel lencse egy vékony műanyag lap - így nem nevezném igen jó minőségűnek ahhoz képest amiket készítenek. A vékonyságából adódóan elég könnyen meghajlik és torzul, így majd esetleg kíváncsiságból megnézem sima üveglapra rögzítve - mattüveg nélkül. Mindenesetre most is maximálisan elégedett vagyok vele. - Nem tudom a fókusz távolság hogyan alakul a fresnel lencsén kialakult lebegő kép és az azután használt érzékenyített üveg felületére rajzolt kép esetén. Pár milliméter eltérés és már nem is lesz éles a kép.

      A fresnel lencsét kínából rendeltem, ebay-en keresztül.

      Törlés

Megjegyzés küldése