Felhők között

Ismét egy gyerekjáték került a fa kamerám elé. Egy fából készült kétfedeles repülőgép. Egy ideig gondolkodtam, hogyan is lehetne lefotózni? Kerekein állva a földön? Vagy inkább a levegőben? Az utóbbi mellett döntöttem, ami rögtön felvetett egy újabb kérdést: ha kiviszem a szabadba, hogy igazi felhők legyenek a háttérben, valószínűleg nagyon nagyon nehéz lesz kiexponálni a képet. Nem is biztos, hogy így jól mutatna a játék, így arra gondoltam ha már játékot fényképezek - játékosan is oldom meg a "körítést".


A délelőtti bevásárlás során vettem egy csomag vattát, amit alig lehet találni. Végül a patikában tudtam venni ahol a pincéből hozták elő. A patikus hölgy kérdezte, hogy mire kell és jót nevetett amikor válaszoltam: játékrepülő mögé felhőnek! :-)


Ezek után délután hozzákezdtem a "modellezésnek". A hátteret bordó textillel takartam ki, mivel sötét hátteret szerettem volna a repülő mögé és így jól látszanak majd a felhők is. (Az ortokromatikus fekete-fehér papír és film nem érzékeny a piros fényre - fekete lesz, ezért lehet laborálni piros fénynél - a papírnak ez olyan mintha vaksötétben lennénk.) A vattapamacsokat a háttérre raktam, illetve a repülőhöz hasonlóan belógattam a modelltérbe.


Az exponálás elég összetett művelet lett, mivel elég sok körülmény befolyásolta a fénykép elkészültét.

1., Az első tesztkép után szépen látszottak a vattapamacsok, viszont a repülő csak egy kicsit. Ebben az esetben hármat villant csak a szoftbox. A repülő színe megnehezítette a dolgom, mivel ennek is pirosba hajló árnyalatai vannak - amire ugyebár nem érzékeny a papír. Tehát több fény kell a repülőre. Igen ám, de ha növelem a fényt - a fehér vattapamacsok kiégnek és csak részletmentes fehér foltok lesznek!

2., A második tesztképnél a sorrend a következő volt: 3 villanás a szoftboxal, utána a vattapamacsokat kivettem a modelltérből, újabb 4 villanás a szoftboxal. Ez már egész jó eredményt adott, viszont a repülőgép törzse még így is sötét maradt.

3., Harmadik próba: 3 villanás szoftbox, vatta ki, 4 villanás szoftbox, 2 villanás második vaku szűkítővel a törzsre. Ez az! Jó lesz!

4., Jöhet a Harman direct positive papír! A 3-as pontban írtakhoz hozzáadtam még egy villantást a kiegészítő vakuval, kissé alulról a repülőgép kerekeire.

A képek száradás közben

A képek elkészülésének idejét alaposan megnyújtotta a modelltér újból és újbóli berendezése, mivel a damilon függő repülő és felhőcskék elég sokáig imbolyogtak. Jópár perc elment azzal, hogy megvártam amíg megnyugszik minden a modelltérben és csak nagyon óvatos mozdulatokkal tudtam bármit is módosítani - nehogy újból imbolyogni kezdjen valami akár csak a mozdulataim huzatától.

Megjegyzések

  1. Nekem tetszik a végeredmény. Nem volt egyszerű a kivitelezés, sok türelem kellett hozzá. Alig vevődik észre a képen, hogy fel vannak függesztve az elemek, nagyon jó... mindössze a repülő felfüggesztő karikája szembetűnő kicsit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy benéztél! Van egy idézet, aminek nem tudom ki volt a szerzője és nem is biztos hogy pontosan idézem: A fotográfia tökéletesnek született, de elkezdték siettetni. Türelem és odafigyelés, ez máshol is jótékony hatású.

      Gondolkodtam, hogy úgy állítom be a perspektívát, hogy ne látszódjon a felfüggesztő karika, de végül így döntöttem ami látszik is. Mivel mindenki tudja, hogy ez egy játék repülő, miért erőltessem hogy magától lebeg? Úgy hihetőbb lenne a kép? Szerintem nem... sőt..

      Törlés
    2. Igazad van.:-) Gondoltam is, hogy szándékosan maradt ott a karika, hisz eltüntetni gyerekjáték lett volna.

      Törlés

Megjegyzés küldése