Digitális Fakamera

Gondoltam egyet és a nagy fa kamerámat átalakítottam digitális fényképezőgéppé. Természetesen ekkora kamerához nagy CCD jár, mivel az optika nevetve kirajzol 13x18cm képméretet.
De honnan lehetne ekkora méretű képérzékelőt szerezni, amikor egy full frame-s gépben is csak 35,9x24mm-es érzékelőlapka van!?
A megoldás egyszerű, de kacifántos: egy lapolvasó szkennert kell átalakítani!
Van egy régi Canon Lide 20-as szkennerem. Szétszedtem és kiiktattam a rendeltetés szerinti használat során papírt világító fényt -kis LED fényforrások élben világítanak meg egy akril prizmát- kiszedtem a prizma csíkot és a LED-eket leragasztottam fekete szigetelő szalaggal.
A síkágyas szkenner érzékelője előtt egy fekete műanyag sáv van tele hajszálvékony kis lyukakkal. Ennek az a célja, hogy az érzékelőlapra csak a merőleges fények juthassanak. Ezt az "egyenirányító" szűrőt is kivettem, mivel a fényképezőgép optikáján keresztül nagyon kevés az a fény, ami pont merőlegesen éri a film síkját.
Ezután visszaraktam a szkenner síküvegét, hogy ne menjen por a készülékbe és biztonsággal hozzá tudjam rögzíteni a fényképezőgép hátfala helyére.
Ezután jöhetett a fényképezőgépen a fókuszálás, szkenner felerősítése a mattüveg helyére majd az USB-re csatlakozás. Preview, kijelölés, szkennelés.

600dpi szkennelés, F11-es rekesz mellett

Ennek a technikának azért megvannak a hátrányai, ami azért valljuk be több, mint amennyi igazán elfogathatóvá és használhatóvá teszi ezt az alkalmazását.

1., Az első hiba a kép nagyítása során rögtön szembetűnik: csíkos a felvétel, mint a régi televíziók képe. Valószínűsítem hogy ezt egy kis Photoshop trükközéssel el lehetne tüntetni.

2., Másik hiba, hogy a szkennel feje szép lassan mozog, így a kép elkészülése akár 20-30 másodperc is lehet. Ez idő alatt az elmozduló dolgok érdekes hullámzással jelennek meg a kész képen. Elképzelhető olyan eset is, hogy akár több karja, szeme legyen valakinek, ha épp úgy mozdult be a szkennelés folyamán, hogy újból és újból a keskeny CCD mozgásának - letapogatásának az útjába kerül.

Látszik ahogy a gyerekőceink mozogtak a kép készítése során
(valós képméret, utómunka nélkül)

3., Harmadik hibája a technikának, maga a technika. Nem elég, hogy a nagy fa kamerát is telepíteni kell, még egy szkennelt és egy laptopot is be kell üzemelni a képkészítéshez.

Érdekessége viszont ennek a technikának, hogy a szkenner érzékelője előtt nincs infravörös szűrő! Tehát a szkenner alkalmas infra fotózásra. Ha jobban megnézzük a felvételt amit készítettem látszik, hogy az arcok a fentről érkező fény ellenére egész világosak! A kép jobb szélén lévő folyós virágnak a levelei szintén érdekes világosszürkék lettek - holott oda már alig jut fény a felső szpot lámpákból.
______________________

Többen kértétek, hogy a szétszedést is mutassam be. Íme a menete:

A szkenner házának szétszedését nem fotóztam, mivel az típusonként eltérő. Az én Canon Lide-20 szkenneremnél az üveglapra van ragasztva két "díszitő" sáv az oldalaknál, ami tulajdonképpen az üveglap előre-hátra csúsztathatóságát rögzítette le. Eltartott egy darabig mire rájöttem erre, mert magán a szkenneren sehol egy csavar vagy egy pattintható fül...

A fej szétszedés előtt / The head unit before disassembly

Szerencsére csak könnyen eltávolítható ragasztással vannak az alkatrészek rögzítve / Fortunately the parts are only easily removable glue fixed

Óvatosan felfelé húzva távolítsd el az akril prizmát /  Carefully pull up the acrylic prism

Következő lépés a lyuk maszk eltávolítása a CCD elől / Next step is to remove the mask hole in front of the CCD

Ezek a kis LED-ek adják a fényt / These small LEDs provide the light

Fekete szalaggal ragaszd le őket / Black ribbon seal them

Ezek után jöhet az üveglap visszahelyezése és a szkenner felfogatása a kamerára! Nem kell visszarakni sem a lyuk maszkot, sem az akril prizmát!

After that comes the scanner assembly and fixture to the camera! You do not have to put the holes mask and don't use the acrylic prism!

Megjegyzések

  1. Egy ilyennel én is próbálkoztam régebb, diaszkenner funkcióval próbáltam, mert az nem világítja meg a fókuszsíkot, de valamiért nem jött össze. Elég nehézkes kezelni. Nem lettek használható képek se, lehet a kibelezés segít rajta :) Hanem az új volt, hogy infrában is igen érzékenyek ezek a jószágok. Lehet ha még egyszer nekifutok, mert van egy elfekvő szkenner valahol és igencsak alkalmas szerkezet volna slitscan mozgásokhoz tanulmányozásához is :) A hentelésről nem kapunk képeket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elmaradt a szétszedés lefotózása, de hétvégén imitálok majd pár werk-képet.

      Törlés

Megjegyzés küldése