2013. január 27., vasárnap

TimeMachine - Első teszt

Végre elkészültem a nagy fa kamerámmal! Tegnap betekertem az utolsó csavarokat, átnéztem - szigeteltem a fényréseket és jöhetett az első teszt! Mivel a fények így télen a délutáni - esti órákban nem ideálisak a kb. ISO6 érzékenységű papírnak, ezért vakufényt használtam. Eddigi tapasztalataimban bízva úgy gondoltam a vakuknak legalább kétszer kell villanniuk, hogy megfelelő legyen az exponálás. A fényképezőgép kihuzata is nagyobb volt mint a 210mm, így ott is fényvesztés van. Elég sok volt így a véletlen faktor, ezért régi - kissé megszürkült fotópapírt használtam. Ha esetleges rosszul exponálok, akkor a kukába iktatása miatt nincs nagy veszteség... De szerencsére nem így történt!
Megfogadtam még a kamera készítése során, hogy a legelső képet feleségemről fogom készíteni. Bárhogy is sikerül az első felvétel Ő legyen az első, akit lefotózok a saját tervezésű és készítésű "igazi" nagyformátumú fényképezőgépemmel.

No1.
Light 1. & Light 2. 2-2 villanás a vakukkal

 No2.
Light 1. - 2 villanás,  Light 2. - 3 villantás  

No3.
Light 1. - 2 villanás, Light 2. - 4 villanás

A felvételek 13x18cm-es papír negatívok, amelyeket a szokásos Ilford technikával laboráltam. A negatívok szkennelés után lettek átfordítva pozitív képpé.
Jöhetnek a további tesztek, finomítások.... és remélhetően a kollódiumos üveglemezes fényképek!

8 megjegyzés:

 1. Erőst szép munka, tényleg profis. Hanem a kollódiumos az még izgalmasabb lesz :) Honnan szerzed majd a hozzávalókat?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sokat dolgoztam vele, remélem jó is lesz és szuper képeket készítek majd. Még nincs meg a pontos beszerzési forrásom. Ezüst-nitrátot már szereztem, igaz nem túl sokat... Nem sürgetem a kollódiumos fotózást, szépen kis lépésekkel haladok.

   Törlés
  2. Hozzám képest így is fénysebességgel :)

   Törlés
  3. Keress egy erősebb kartondobozt és már kész is a kamera! 8-)

   Törlés
  4. Hogyne! Szépnek kell lennie, úgyse használni akarom :)

   Törlés
  5. :D Majd ragassz rá banánról leszedett matricát! :D

   Törlés