2012. szeptember 28., péntek

TimeMachine - Optika teszt

Újból nagy fába vágom a fejszémet és elkezdem tervezni az új nagyformátumú fényképezőgépemet. Ez ismét egy hosszú folyamat lesz, -mint a SufniFusi 1. gépemnél- remélem jövő nyárra elkészülök vele.
A legelső lépést megtettem, vásároltam egy nagyformátumú optikát, egy orosz Tessar rendszerű Industar-51 lencsét. Ez az optika 210mm-es gyújtótávolságú, F4.5-ről indul a fényereje, 20 pengés az írisze és 18x13cm-es fényképezőgépekhez készítették.
Elvégeztem az első tesztet, hogy tudjam nagyságrendileg mekkora kameratestet kell építenem majd, hogy a végtelen fókusztól kb. 50cm-ig tudjak éles képet készíteni.
A teszt során mértem a távolságokat és így kiderült, hogy a végtelen fókusznál a gépváz-optika felfogatási síkjától a fókuszlap kb. 19cm-re van. Közeli mellkép készítésekor a modell-gép közötti távolság kb. 65cm, ebben az esetben a fókuszlap  kb. 30cm-re van az optika síkjától. Az is szépen látszik, hogy az optika szépen kirajzolja a 18x13cm helyett egyel nagyobbra méretezett 24x18cm-es képméretet, amihez szeretném majd a vázat építeni.


Ezekből az adatokból kiderül, hogy a kihúzatnak/gépváznak mekkorának kell lennie majd. Elsőnek egy Afgán fotóbox volt kiszemelve tervezésre, de a használhatóságát kevésnek ítéltem meg a jövőt nézve. Remélem a nyáron már sikerül kis szerencsével nedves kollódiumos üveglemezre fotóznom, amihez nélkülözhetetlen a filmkazettás betöltés.
De addig még sok munka vár...

U.i.: beszkenneltem az optikám eredeti gyári papírját, legalább itt a naplómban mindig kéznél lesz!2 megjegyzés:

 1. Drukkolunk Grimpix-el, hogy szép gép legyen. Mennyiért kaptad meg? Mekkora látószög lesz 24*18-on? Vagy mennyi az anti-crop :) faktor?
  Az afgán kamerát és is rég nézegetem, egy fotó alakalomra lenne jó megcsináltatni gyerekekkel, gyerekeknek. No, majd egyszer :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szerencsés esetben 20-25eFt környékén lehet beszerezni egy ilyen optikát (függ a kiegészítőktől - doboz, kupak, felfogató gyűrű, ill. hogy a vámnál felszámolnak-e egyéb költséget - én orosztól vettem). A látószöge ha jól emlékszem 56 fokos.
   Hozzákezdtem nézegetni a felhasználási faanyagot és valószínűleg meg is van a fő összetevőkhöz. A dédipapa kerti tárolójából előkerült egy doboz akác parketta, kb 5x30cm-esek, és már van bennük nút a kazetta fióklapjához! ;-)

   Törlés