Lyukkamera világnap (Nagyformátumú fényképezés)

Április 29-én van a lyukkamera világnapja. Így egy héttel előtte elkeztem felkészülni, az épített nagyformátumú fényképezőgépemre készítettem egy "optikát".


Természetesen a lyuk nem a képen látható 10mm-es lesz, hanem az alumínium lap háta mögé beragasztok egy tűvel épphogy átszúrt alufólia négyzetet.


A szerkezet roppant egyszerű, egy ajtózsnért használok zárszerkezetnek, az előre láthatóan 30 másodperc körüli exponálási időkhöz. Egy kis kallantyúval tudom fixálni a bezárt nyílást. A zárófedél fekete tépőzár szöszös oldalával van borítva a fényzárást segítve.

Fókusztávolságot az gépváz összecsukásával (harmónika kihuzat) tudom nagylátószögűre állítani, míg kihúzva tele állású képeket kapok. Mivel a lyuk-rekesz mérete nagyon kicsi, így a mélységélesség végtelen lesz, tehát minden éles a képen. Persze ez az élesség nagymértékben fog a kiszúrt lyuk minőségétől függeni, törekedni kell a tökéletes kör, sorja nélküli lyukra.

Ezen a napon azért bebiztosítom magamat, a digitális lyukkamera gépemet is viszem fotózni, de az igazi lyukkamerás felvétel az mégiscsak a teljesen analóg eljárással készült felvétel, sötétkamrában laborálva.

Megjegyzések