Caffenol + színes negatív

Ezt a bejegyzést két embernek ajánlom segítségükért: Ruppel-Nagy András unokatestvéremnek - aki Németországból küldött ajándékba egy 30 éves Praktica fényképezőgépet, valamint Sótér Józsefnek - aki segített a Caffenol leírásában és receptjében. Köszönöm!

Mint az már köztudott valahogy én sosem elégedek meg azzal, ami a "nagy könyvben" meg van írva. Mindig kell egy csavar abba, hogy valmi furfangos módon készítsek fényképet.
Az interneten akadtam egy alternatív fotóelőhívási módszerre amelynek az a lényege, hogy hétköznapi "vegyszerek" segítségével lehet filmet / papírt előhívni!
Ezek a hozzvalók: instant kávé, C vitamin, mosószóda és természetesen víz. Ezeknek a megfelelő elegyével ha nem is a tökéletes laborminőséget lehet elérni, de egész szép képeket lehet előcsalogatni az analóg fényképezőgépünkből.

Ami számomra a legjobban tetszik ebben a módszerben az az, hogy színes filmmel is működik az eljárás! A film természetesen  nem lesz színes hanem kéttónusú (barna-fehér), de ez nem zavar mert ha analóg géppel fényképezek akkor jobban is szeretem ha nem színes a fotó. Kísérletezéshez pedig lejárt színes filmet könnyebben / olcsóbban lehet szerezni, mint fekete-fehéret.

A recept: 400ml víz, 6 teáskanál instant kávé (NEM koffeinmentes), 3 teáskanál mosószóda, 1 csapott teáskanál C vitamin por (nem tabletta és egyéb vitaminkészítmény). Fele vízbe kávé, fele vízbe C vitamin+mosószóda, ha feloldódtak összeönteni az egészet, 20 C fokon 17 perc hívás a szokásos filmhívással. Utána öblítés, fixálás a fekete-fehér hívásnak megfelelően.

A 2012. április 1-én bolondok napján épp ideális volt, hogy a Kecskeméti Fotókör tagjaival egy kis összejövetelt tartsunk, amely alatt ki tudtuk próbálni ezt a filmhívást. Őszintén megvalva kell egy kis őrültség ahhoz, hogy egy elfotózott Kodak Color Gold negatívot így hívjunk elő...

Úgyhogy kikevertük, előhívtuk, majd szkennelve lettek a képek.





















A szkennelés után a görbék lettek korrigálva, lekicsinyítve, majd élesítve a képek. Az elkészült negatív az eljárás miatt szemcsés, ez a zaj látszik a fényképeken. Tetszik, szép eredményt sikerült elérni! Következő lépés a papír hívása lesz!

Ez a Caffenol-nak keresztelt filmhívás úgy tűnik, szerelem lett első látásra!
Csak a képeket nézve elhitted volna, hogy kávé és C vitamin segítségével készültek a fényképek!?

Megjegyzések

  1. Nagyon jó lett, évek óta ki akarom próbálni, de szerintem meggyőző az eredmény. Gondolom jó sötét lett, érdekes lenne a korrigálatlant is megnézni. A papírra kíváncsi vagyok nagyon, oda jóval nagyobb hívóerő kell majd. A színesről meg nem hallottam, azt is megmutatod? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is tetszik ez a technika. Igen, annyira sötét a film, hogy amikor a tankból kivettük olyan volt mintha fényt kapott volna és szinte teljes feketének tűnt.
      "A színesről meg nem hallottam" kérdést nem értem... Ez amit most látsz, színes negatív lett a Caffenol-al hívva.

      Törlés
    2. Azt hittem FF, bár írtad, hogy a színessel is megy, azt gondoltam ez még nem az :) Tehát ez mezei C41-es?

      Törlés
    3. Kodak Color Gold :) úgy látszik lassú vagyok :)

      Törlés
  2. Hát, sosem gondoltam volna, hogy az mellett, hogy nagyon finom, még erre is jó a kávé. Imádoooom http://minu.me/-cafissimo

    VálaszTörlés
  3. Nem semmi eljárás :) Nagyon jó lett az eredmény, tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Helló!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a fixálást is ki lehet váltani otthoni alapanyagokkal, vagy mindenképp vegyszerek kellenek?
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Fixirből gyári kell, nem ismerek olyat, amivel ki lehetne váltani.

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors választ!!

      Törlés
    3. Bocsesz, hogy beleszólok, de nekem is jönnek a kommentek :) éshát nem próbáltam ugyan, de régebb olvastam valamiket, most hirtelen ezt találom: http://caffenolcolor.blogspot.ro/2012/03/alternative-to-fixer-bath.html Azért ne a legfontosabb filmeddel próbáld ki :)

      Törlés

Megjegyzés küldése