Caffenol + papír

Az előző bejegyzésemben színes negatívot hívtam kávé, C vitamin és mosószóda segítségével. Ugyanezzel a keverékkel most papírt laboráltam.
Gondoltam megpróbálom a teljes laborálás alatt kihagyni a hagyományos film/papírhívót, így a Caffenol-al hívot filmet világítottam rá a papírra.
Mivel a színes film lett "fekete-fehéresítve" gondoltam, hogy jóval több ideig kell majd a papírra világítani a képet, a negatív barnás alap hordozómaszkja miatt.

(szkennelés utáni nyers állapot)

Az első képnél 20 másodperc, a negyedik képnél 180 másodper volt a megvilágítás hossza. A legjobb eredmény a második - 2 perces és harmadik próba 3 perces világítás adta.

(ugyanezek a képek utómunkával)

A feldolgozott képeknél jól látszik, hogy a 3. tesztképen jönnek ki legjobban a részletek, de egy kicsit maradhatott volna még a hívófolyadékban.

(Caffenol színes  negatív, Caffenolban hívott papíron)

Nagyon megnehezíti a papírhívást, hogy a Caffenol nagyon gyorsan merül, így a jól bevált "mindig két percig hívni" szabályt nem lehet tartani.

Kíváncsiságból egy hagyományos fekete-fehér negatívot is rávilágítottam papírra. A kidolgozott kép nem sokban tér el a kávé+színes negatív végeredményétől, viszont az előző 14x9 papírméret helyett 18x13 nagyítás mellett elég volt 20 másodpercnyi világítás. (Szinte dupla akkora távolságból volt világítva a nagyobb méret miatt, így a fényintenzitás hatványozódva csökken!) A hívási idő viszont 5-6 perc volt, mert már szinte teljesen kimerült a hívó.
(fekete-fehér negatív, a papír Caffenolban hívva)

Ezek után kíváncsi voltam, hogy az előző próba ellentéte, azaz Caffenol+színes negatív, hagyományos fekete-fehér papírhívóval - 2 perces hívással mit sikerül elérni.


Az eredmény meglepően ugyanolyan jó mindkét esetben! Nagyobb különbségre számítottam! Ami viszont a megvilágítási időt illeti, jelentős a különbség. Fekete fehér kép: 1 perc világítás és 2 perc hívás (frissen kevert hívóval), Caffenol: 2 perc világítás kb 3-4 perc hívás (érzésre, mert már merült a hívó).

Konklúzió: szép a Caffenolban hívott papír enyhén barnás tónusvilága - öregebbnek tűnik a végeredmény, de a hívó gyors merülése miatt a papírhívási idő változása csak 1-2 képet "szabályozott" elkészülését teszi lehetővé, ezután már csak rutinunkra hagyatkozva a sötétbarna hívóból kiszedegetve - ellenőrizgetve kaphatunk jó eredményt.

Amit én az eddigi kísérletekből valószínűleg jobban fogok használni, az a színes negatív hívása Caffenol-al. Mivel így magam is tudok levilágítható filmet készíteni (a színes hívás otthoni körülmények között nehézkesen, bonyolúltan kivitelezhető), a kísérletezéshez pedig lejárt színes filmet viszonylag olcsón be lehet szerezni.

Megjegyzések

  1. Nagyon profis, főleg az lep meg, hogy ugyanaz a keverék a papírra milyen jól működik. Tuttira ki fogom próbálni. Lukkamera napra készülsz e valamivel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rendes filmhívót is tudod papírra használni, így erre is igaz!

      Szeretnék valamit összehozni lyukkamerával aznap (április 29.) és feltölteni ide: http://pinholeday.org/

      Törlés
  2. Nagyon érdekesek ezek a kísérleteid, hasznos infókkal. Nekem is megvan még a filmes laborberendezés ami az édesapámé volt(filmhívó tank, nagyító, vegyszeres tálcák, piros fényű lámpa). Én is lábatlankodtam gyerekkoromban amikor a képeket csinálta, valamikre emlékszem is, de csak halványan. Legnagyobb kérdés ami miatt kicsit félve állnék neki ismét a laborálásnak sajnos most már egyedül, persze csak kíváncsiságból és próbából az az, hogy nem tudom hány percig vagy másodpercig kell levilágítani. Vegyszereim sincsenek, de most, hogy ezekből a cikkeidből infókat szereztem ilyen házi gyártmányú vegyszerek készítéséről, megpróbálnám előhívni pár filmemet ami még ittmaradt előhívatlanul a filmes korszakból. Jó móka lenne. Ha a hozzávalókat meg tudom szerezni akkor a filmhívást kipróbálom. Az instant kávé és C-vitamin gondolom könnyen beszerezhető, a mosószóda(Na2CO3) nem tudom honnan szerezhető be.
    Az öblítés filmhívás után gondolom vízzel történik és a fixálás mivel? Bocs a buta kérdésekért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha rendes hívóval/fixálóval is dolgoznál, akkor tudsz rendelni a Foma-tól (ez az AZO utódja). Fixálót mindenképpen érdemes venni a kávés cuccnak is. Én a digitre váltáskor mindenemet szétosztogattam, de megjegyeztelek, ha tankot kell majd kölcsönkérjek :)
      Mosószódát pedig a marószóda és mosószappan mellett találsz a Szuperben a legeslegeldugottabb, legalsóbb polcon.

      Törlés
    2. Nincs buta kérdés, csak buta válasz!

      Instant kévá: Lidl-ből - Sunga nevű (legolcsóbb)
      C-vitamin: gyógyszertár, vagy aszkorbin sav néven vegyiárú kereskedőtől.
      Mosószóda: főleg "zöld" pontokon (környezetkímélő mosószerként használják) vagy áruházakban a mosószerek között, vegyiárú kereskedőtől: nátrium-karbonát.

      Fixálót sajnos nem tudod kiváltani, de ez sem olyan nagy tétel, én Ilford Rapid Fixer-t használok (ez negatívhoz és papírhoz is jó).

      Törlés

Megjegyzés küldése