Nagyformátumú fényképezés (Teszt 4.0)

Tesztkép
Kapitány a hajónaplónak: Csillagidő 20120218.19:24. Miután az időjárási viszonyok kedvezőre fordultak, az ablakokon beszűrődő csillagfény elégségesnek volt tekinthető a teszteléshez.

A vázszerkezet stabilitása megerősítésére az egység tetejére került egy 5- és egy 7kg-os fémkorong, amelyek a földi gravitációval kölcsönhatásba lépve mozdulatlan állapotba hozták az épített nagyformátumú fotonrögzítőt.

Egy fekete lepel segítségével a sötétség félhomályában a készülék hátlapján beállításra került a fotonokkal bombázott modelltárgyról visszavert fény legélesebb képe. Ezen hátfal kicserélésével egy kazetta került az üveglencséken át rajzolt kép középpontjába. Ez a kazetta tartalma fényérzékenyített műanyagalapú fotópapír, amelyre egy exponálózsinór segítségével az optikán beérkező élesített fotonsugár, a fénynyaláb intenzitásával arányosan a fényérzékeny rétegre vetült.

Ezen műveletet az exponálási idő gondos mérése előzte meg, amelynél a fotópapírt ISO3 érzékenységűnek tekintettem, az optikai egység nyílását pedig F5,6-os értékre kalibráltam.
A tesztet kétszer ismételtem meg. Az elkészült látens képeket 120 másodperc hívófürdővel tettem az emberi szem számára láthatóvá, majd fixáltam a meglévő képet. Vízzel semlegesítettem a kémiai vegyszereket, majd levegő hatásának kitéve megszárítottam az elkészült fotókat.


A hajónapló bejegyzéséhez digitalizálási eljárással szkenneltem a fotókat, 600 képpont / hüvelyk sűrűséggel.


Képjavító algoritmussal (Level) beállítottam a fehér és fekete árnyalatok szélső értékeit, majd horizontális tengely mentén felcseréltem a képirányokat.

 Tárgytávolság ~1 méter, F5.6, 2 másodperc

600dpi szkennelés, 1:1 képkivágással

Tárgytávolság: ~3 méter, F5.6, 15 másodperc 

600dpi szkennelés, 1:1 képkivágással

A teszt sikeresnek mondható. Jelen eredmények elérését erősen nehezítette a fókuszálási eljárás. Ezen okból az előző bejegyzésben szereplő fókuszállító mechanizmus elkészítése erősen javallott.

További teszteredményekig illetve az elkövetkező tervezésig, kivitelezésig a hajónaplót lezárom.
Kapitány a hajónaplónak: bejegyzés vége... :-)

Megjegyzések

  1. Háát Krisztián!
    Én egy nagyon nagy tisztelettel küldök neked egy virtuális gratulációt, ha majd összefutunk akkor ezt egy kézfogással megerősítem. :)
    Le a kalappal.
    Üdv.:Mikrobi75

    VálaszTörlés
  2. Föld a kapitánynak: jól megcsináltad, ügyes nagyon. Ha el nem unom, én is nekifogok, de egyszer kell egy asztalost szerezzek, mert én nem vagyok ilyen tehetséggel megverve :) Aztán bebizonyosodott, hogy elég kicsi a 6x6-os lencse, ezért egy Petzvalt fogok csinálni kukkerből. A zárat meg a jóisten tudja csak hogyan.
    A fehér pöttyök mitől vannak? Nem a harmonika pinholjai ugye?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudtam, hogy a 9x6-os (tehát 9cm átmérőjű körre tervezett optika) nem fogja kirajzolni a 18x15-ös papírt. Még nem próbáltam kisebb papírral, de a 9x13-ast be fogja fedni. A mostani teszképekhez azért hozzátartozik, hogy épp csak a főtémára esett fény - így még kisebbnek tűnik a kirajzolt maximális méret. Utómunkánál tudtam volna a szélekre fényt adni, de nem akartam photoshoppal szüttyögni.
      A fehér pöttyök porszemek, amik lehet még a kép készítése előtt rákerült a papírra, mert kicsúszott a kezemből és leesett a földre, illetve a hívóm is elég szutykos már, valamint a szkenneren is lehettek porszemek a szkennelésnél. Semmiképp a kihúzat, attól világos foltos - fátyolos lenne a kép, nem csak tűhegynyi pici pöttyök.

      Törlés
    2. Kérdés. Azonos vagy e azzal a Krisztiánnal, aki a pixinfon optika cikksorozatot közölt? Már régebb is nézegettem, de most alaposabban is nekiláttam :)

      Törlés
    3. :-) Mások is kérdezték már, de nem én írtam. Vannak nekem is hasonló cikkeim pl: aranymetszésről, vagy polárszűrőről.
      http://blenditak.hu/cikkek/arany/arany.htm
      http://blenditak.hu/cikkek/polar/polarszuro.htm

      Törlés
  3. Nagyon jók a képek figyelembe véve, hogy saját készítésű fényképezőgéppel készültek. Gratulálok az ambíciódhoz és szakértelmedhez!:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Remélem "művészibb" képeket is tudok majd mutatni, de addig még hátra van a fókuszállító sínrendszer...

      Törlés

Megjegyzés küldése