Nagyformátumú fényképezés (Kivitelezés 3.1)

Harmonika kihuzat
Megszáradt a ragasztó, jöhet a hajtogatás!

Az elkészült palást 

A hajtásoknál nagy segítség a csipeszek használata 

Az elkészült kihuzat kívülről a  vázra helyezve

A hátfal felől nézve a belső oldal


Következő lépés a favázhoz való rögzítés. Elsőként ragasztással próbálkozom, addig nem fúrom faragom a fát amíg van más - egyszerűbb megoldás is.

Megjegyzések

  1. Jól értem, hogy van két vászon szendvics és közötte a kartonlapok szaláminak? Kicsi ráhagyással a tűrések miatt? Profis lett, mintha gyári lenne. Valami spéci vászon? Tutti nem lesz fényszűrődés? 10-es skálán mennyire volt nehéz ilyenre megcsinálni?

    VálaszTörlés
  2. Én is követem a munkafolyamatot.
    Kíváncsi vagyok az eredményre mint a fényképezőgép amit nagy kézügyességgel és szakértelemmel készítesz és a képekre is amelyeket majd ezzel lehet fényképezni.

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy érdeklődtök a munkám után.

    Grimpix - jól gondolod a szendvicset. Jól ki kell gondolni, hogy mekkora közöket hagysz a "szalámik" között (anyagvastagságok, ragasztó stb.), az én esetemben 2mm-re vettem (lehet 3mm jobb lett volna - végén könnyebb hajtogatni).

    Nem spéci vászon, bármelyik textilesnél kapni. Érdemes aránylag puha, sűrű szövésű anyagot választani, mert a ragasztótól felkeményedik az egész. Ha erős vásznat választasz a végén kalapács kell a hajtásokhoz!

    Fényszűrődés: elméletileg a két réteg vászon + a papírok megfogják a fényt, a hajtások meg szinte 4 anyagvastagság (soha nincs teljesen kihúzva a harmonika). Ha mégis szivárogna, akkor fekete festék spray-el kifújom belülről - eltömíti a réseket.
    10-es skálán simán 8-as a nehézségi szint, nem azért mert nehéz, hanem nagyon nagy odafigyelést igényel és a ragasztó felkenése - száradása, préselése, elmozdulások, igazgatások, átfedés ragasztás. Utána ha megszáradt a hajtogatásra is nagyon oda kell figyelni - főleg az első 2-3 sor elkezdése, erős ujjak kellenek hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ma csináltam én is egy próbát, éppen farmerrel, mert az kb. két réteg vastagsága, csak, hogy lássam térben a méreteket. A kérdésem az volna, hogy végül hogyan rögzítetted a kamerához? Képről szinte olyan, mintha egy fa-keret szorítaná rá.
      Mit szólsz, a 15mm-es hajtások rondák lesznek egy 175*150mm-es kihuzatban? 300mm hosszúra szeretném nyújtani, elég szaporátlan lenne 10mm-el (bár így is plotterrel szeretném kivágni).
      Köszi.

      Törlés
  4. 300mm-es kihuzathoz szerintem a 2cm hajtás is simán jó, könnyebb lesz a vázhoz is hozzárögzítened.

    Nálam a rögzítés eredetileg úgy volt kitalálva, hogy egy szorító 1mm fémkerettel van a fához húzva, de előtte gondoltam a biztonság kedvéért oda is ragasztom a vásznat a fához. Olyan erős lett a ragasztás, hogy így is hagytam.

    Plotterrel kivágni? Nem lesz az a papír gyenge? Erős kartont használj, különben becsuklik a közepén amikor a hajtogatást csinálod.

    VálaszTörlés
  5. Na megcsináltam, még szerencse, hogy két ívet plottereztettem, mert az első csőd volt. Plotter nélkül szerintem nem jött volna össze, így is elég gagyi lett. Nyomdai ragasztót használtam de szerintem az egészet a karton-vászon felületek tartják össze, mert a vászon-vászon ragasztás gyenge. Legközelebb egyetlen réteg vászonnal dolgozok, ha lesz még olyan. A tied sokkal szebb, legalábbis képről :) De most már le van nyomtatva. A ragasztó szívatott meg nagyon, meg az illesztést is másképp csinálnám már, de hát kell a tapasztalat, hogy érezze az ember, hogy viselkedik az anyag :)

    VálaszTörlés
  6. Én meg azt gondoltam, hogy az enyém jobban is sikerülhetett volna. De ezek szerint már csak kicsivel tudtam volna jobbat csinálni. Nálam is a ragasztás volt a "legnehezebb" kicsit hígítanom kellett az anyagot mert az ecsettel nem nagyon akart kenődni. Utána meg a Á"híg" ragasztó kezdett átszivárogni a vászon anyagán.
    Szóval nem egyszerű...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése