Nagyformátumú fényképezés (Kivitelezés 4.0)

Fémmunkák
Mivel a fényképezőgép "könnyen" megmunkálható részei elkészültek, jöhet a "kemény munka". Ide tartozik az optika tartó lemez, a felfogató rendszer, illetve a hátfal alumínium sínjei.

Elsőként a 7x7cm-esre levágott alumínium lap közepére kellett készítenem egy 3cm átmérőjű kör kivágást az optika felfogatásához:


Mivel az optika tartó lemezt felfogatását könnyen eltávolíthatóra szerettem volna  elkészíteni, ezért a kamera előlapjára kissé átalakított rugós acél iratfűző kapcsot fogattam fel. Ez rugalmasan szorítja az optika lemezét a falapra. Ennek ellendarabjaként fentről csúszózárat helyeztem:



A hátfalat tartó alumínium síneket 45 fokos szögben, pontos méretekkel lefűrészeltem, majd a favázra ragasztottam őket

Még a kazettás hátfal készítésekor, a fókuszállításhoz is elkészítettem kartonból a matt üveg tartó hátfalat. Ez a hátfal tulajdonképpen csak egy üres keret, amely ugyanúgy becsúszik az alumínium sínek közé. Fontos, hogy a méretei megegyeznek a papírt tartó kazettával. Mattüveg helyett jóval olcsóbban és biztonságosabban is elkészíthetjük a fókuszállító ablakunk üvegét. Ehhez nem kell más, mint vékony átlátszó műanyag lap (pl. iratok spirálozásánál használt borítólap), melyre dekor üzletekben kapható "mattosító" / "tejüvegesítő" öntapadó fóliát ragasztunk. Készülhetne pausz papírból is, de az nagyon sérülékeny lenne.


 Ennek a lapnak a nagy előnye, hogy nem törékeny, illetve kb. olyan vastagságú mint a fotópapír. Így elméletileg a beállított fókuszkép ugyanolyan távolságra vetül majd a hátfal cseréjével, mint amit fókuszállításnál láttunk és éles lesz a felvétel.  


Minden a helyén, kihuzat felragasztva az előlapra és hátfalat tartó vázkeretre - azon az alumínium sínek. Végre elkészült a fényképezőgép: 
Egész fényképezőgép formája van.

A harmonika kihuzat is jól mutat.

Fókuszállító hátlappal betöltve.

Következő lépés a hátlap és előlap távolságtartását fixáló csúsztatható sínszerkezet elkészítése lesz.

Ismét csak türelmesnek kell lennem. Mire elkészült a gép, épp csak annyi fény maradt odakint, hogy a fejemre borított fekete lepel alatt ki tudtam próbálni a fókuszálást. Jóóóóó! De sajnos a kevés fény miatt az első tesztkép még várat magára...

Megjegyzések

  1. Nagyon pöpec. Várjuk a teszteket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi vagyok már én is nagyon! Remélem nem lesz fényszennyezés a gép belsejében. Még az optika tartó lemez alá rakok szöszös tépőzárat, meg tesztelésnél a gépre rakok valami nehezet, hogy ne mozduljon el az élesség. Aztán jöhet a fókusz-sín kitalálása...

      Törlés
    2. Nyomtatókban szokott lenni fémhenger, amin fut a fej. Csak ötlet. A tekergetős huzigátornak meg esetleg egy olcsóbb állvány középoszlop rendszerét tudnád felhasználni. Esetleg az állványlábakból kettő sínnek is megtenné.

      Törlés
  2. Most kezdem érteni, hogy hogyan fog működni ez a szerkezet. Eddig csak töprengtem rajta, de most már sejtem, hogy fotópapír lesz benne amire majd a kép vetül. Amolyan komolyabb lyukkameraféleség rendes objektívvel, ugy-e? A mattüvegen fogod ellenőrizni az élességet mielőtt a fotópapírt betennéd? Bocs, ha hülyeségeket kérdek, én még ilyen fényképezőgépet nem láttam...
    Kíváncsi vagyok én is a tesztképekre.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha bemész Kovács fényképészhez, ott tudnak mutatni oridzsi nagy formátumú gépet :) Vagy tízszer ekkorát mint a Krisztiáné :)
      Ha meg igazán nagyot akarsz látni, akkor:
      http://colinpantall.blogspot.com/2010/10/camera-envy-oh-yes.html

      Törlés
    2. A fókuszt úgy állítom, hogy a hátlap a mattüveg és az előlapot 9.5-15cm-ig mozgatom előre hátra a kihuzatot (9.5cm=végtelen fókusz, 15cm=~50cm fókusztáv). Ezután kicserélem a hátlapot másikra - a kazettásra, amiben egy fotópapír vagy negatív van betöltve. Erre készül a kép.
      Nagyvonalakban tényleg lyukkamera, de annál azért jóval több. Tudom ellenőrizni a képkivágást, a zárat könnyen tudom kezelni, kis mélységélességgel is tudok dolgozni.
      Az optika lemeze azért távolítható el, hogy a vázra lyukkamerás lemezt is tudjak rögzíteni - így a teljesen összecsukott váz mellett (teljesen összenyomott harmonika) egy kis lyukkal az optika helyén kb. 50-60mm-es optikának megfelelő képet rajzol majd a lyuk. Csak így nyilván minden éles lesz, nem látom előre a képkivágást - így csak kb-ra lehet a kompozíciót beállítani, a záridő pedig akár percekre is nőhet.
      Különbség még a kettő között, az optika nem rajzolja ki teljesen a 18x13-as papírt, míg a lyukkamera igen.

      Törlés
  3. Értem. Köszönöm a kimerítő magyarázatot.:-)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése