Nagyformátumú fényképezés (Tervezés 2.1)

Ez az elmélet, amit a hátfalnak találtam ki:



Gyakorlatilag valószínűleg valami hasonló lesz:

(internetes forrás)

Megjegyzések

  1. Húha, akkor a kazetta is saját tervezés. Helyette meg gondolom mehet bele a mattüveg is. Izgalmatos.
    Hanem objektívvel kapcsolatban, nem tudod véletlenül, hogy a Lubitel 6x6 lencséje, nem e alkalmas ugyanúgy a 13 cm átmérő kirajzolására? Azt viszonylag olcsón lehetne szerezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Vettem egy Lubitelt 2-t, pont erre a célra, de olyan jó állapotban van, hogy nem szedtem szét és rollfilmre fotózok vele.
      Elméletileg jó lehet az optikája, de ezt azért nem 100%. Ami megnehezíti az új gép építését a Lubitelt használva az, hogy az optika nincs valami messze a film síkjától. Így a harmonika kihúzat is csak pár hajtásnyi. Amit építek most, ott is csak ~10cm az optika és film közötti táv. Ebből lejön a felfogatás, a doboz váza, stb. végül alig marad ~5cm az esetleges optika mozgatáshoz...

      Törlés
  2. Na igen, jár így az ember, hogy alkatrésznek vesz valamit aztán nincs szíve lemészárolni. Nem győztél meg a Ljubitellel :) Úgy értem, lehet ha nem kínlódok az e-bayen és csinálok egy objektívet, akár egyetlen lencséből, akár képzem kicsit magam és hátha lehetne a fókusztávolságot is nyújtani egy nagylátószögre. S akkor maradna a nemes feladat, hogy a zárat is házilag. Habár ha így meggondolom, idétlen lesz a teljesen házi gépen a bakelit 4x5-ös kazetta :) Mindenképpen megvárom a tapasztalataidat.
    Az afgán kamerát ismered e? http://www.afghanboxcamera.com/ Olyant nem akarsz csinálni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hehe.. ezen már túl vagyok! Csináltam egy lencsés "optikát" nemrégiben. Nagyon egyszerűen meg tudod csinálni, simán rendelsz egy 5 dioptriás (ha emlékeim nem csalnak ekkora a legjobb a célra) makro előtétlencsét! Tökéletesen csiszolt lencse, kiváló minőségű üvegből - kell ennél jobb? Nekem van egy 58mm-es szűrőmenetes - így ennek a felfogatása a menetnek köszönhetően könnyen megoldható. Érdekes volt, hogy az 58mm átmérőt erősen le kellett rekeszelnem, hogy "jó" minőséget kapjak kb. 1cm lyuknyira - egyszerű fekete papírkorong segítségével.

      Ezt az afgán módszert nem ismertem, örülök hogy belinkelted, lehet egy postot megérdemel a naplómban. Én a kazettás megoldás híve vagyok, de el tudok képzelni az autóm csomagtartójában egy ládát a híváshoz...

      Ha tudnád mennyit kerestem olyan fotózási eljárást, amivel rögtön pozitív képet kapok... Erre az afgán kétszer exponál! Be*zarás! :-)

      Törlés

Megjegyzés küldése