Kecskemét 2010 Karácsonyi Főtér

Végre nem esett semmiféle csapadék és még a hőmérséklet is egész kellemes volt szerda délután. Így végre ismét elő tudtam venni a hat-csillag szűrőt és elindultam Kecskemét főterének a fotózására. Munka után 16.10 órára értem ki és láttam, hogy még nem világítanak a díszkivilágítások - sőtt semmilyen közvilágítás, de gondoltam nemsokára biztos bekapcsolják. Így is lett, amíg parkolóhelyet kerestem (utálom, hogy a fél várost meg kell kerülni az egyirányú utcák miatt) felkapcsolták a lámpákat.
Fényképezőgépre a 18-55IS optikát raktam fel, az állandó UV szűrő helyére pedig feltekertem a csillagszűrőt. Már csak az állvány gyors-csere talpát kell volna a gépre rakni... de nem volt a szokásos helyén, a kocsi csomagtartójában! A franc egye meg! Otthon maradt az állvány! Mi ebből a tanúság!? Felszerelést kétszer is ellenőrizni indulás előtt!
Sebaj! Megoldottam a stabilitást, -igaz elég körülményes és kényelmetlen- a hátizsák a földön elborítva és rárakva a gép. Kihasználtam még mindenféle tereptárgyat állványnak: kukákat, padokat, lépcsőket. Két másodperces önkioldót használtam és ami a legjobban megkönnyítette ezt a földre rakott, összevissza elhelyezett kameraállásból való fotózást, az az élőkép a fényképező LCD-jén.
Szinte minden helyzetbe a legnagyobb látószöget használtam (18mm x 1,6) és a múltkori tesztelésemkor tapasztaltak szerint legnagyobb rekeszbeállítás mellett. Természetesen a záridő másodpercekben volt mérhető, főleg hogy a zajosodás elkerülése miatt ISO100-as érzékenységgel dolgoztam.



A képek egyesével:






Az első képsorozatnál még "Kék óra" volt. A képeket izzófényes fehéregyensúllyal dolgoztam fel, így még erősebben kijött az égbolt színe. Semmiféle más színkorrekciót nem csináltam!










Az állvány hiányával megküzdve azért egész hangulatos képek születtek. A feldolgozásnál még az volt kis nehézség, hogy a hosszú záridő miatt a gyalogosok alig látható szellemként suhantak el a kamera előtt. Ez annyira nem is lenne baj, hiszen az elkészült képen ez alig lenne észlelhető, mivel a fix háttér "beleég" a képbe és csak egy enyhe fátyolként lennének láthatóak a gyors mozgások. Viszont a csillagszűrő ezt a homályt szórt fényként látja és így kissé fel is erősíti ezt a fátylat. Szerencsére a képeken a kontraszt megemelésével aránylag jól sikerült korrigálni ezt az eltérést.

Megjegyzések

  1. Nagyon hangulatos képek születtek! (Néhány képnél van olyan érzésem, mintha már túl sok lenne a csillagból, de egy karácsonyi "fílinghez" végül is ez hozzátartozik.)
    Az állvány hiánya pedig nem látszik.

    VálaszTörlés
  2. Néhány helyen én is úgy éreztem, hogy túl "ragyogó" lett, dehát a szűrőnek nem lehet megmondani, hogy csak ezt, meg ezt effektezzed! :)

    VálaszTörlés
  3. Hajrá, további sok ilyet! Szívesen látunk a VÁKUMon.
    http://vakum.hu/2010/12/13/nagy-krisztan-filmje-a-karacsonyi-keszulodes-fenyeirol/

    VálaszTörlés
  4. Köszi Ábel! Örülök, hogy kitettétek a kisfilmemet az oldalatokra!

    VálaszTörlés
  5. Krisztián!

    Nem értem miért annyira fontos neked ez a hat-csillag-, nem négy, nem öt, hanem hat-csillag szűrő. Több helyen is hangsúlyozod (fotovilag). Másrészt a kék órában készült fotóidon az ég kéje túlzó, természet ellenes.

    VálaszTörlés
  6. Hogy miért fontos? Mert ilyen képet szerettem volna. A karácsony túlzásaival, ragyogásával, néhol giccsességével. A szűrő az optikán felerősíti ezt. Nem photoshop, nem utólagos manipuláció - így jött ki a gépből.
    Szerettem volna az érzést lefotózni, amit akkor tapasztalsz, ha kimész a vásársorba és megérzed a faszénen sült pizza és forraltbor illatának keveredését, a bazárba kirakott Matyóhímzéstől kezdve az üvegfújt edényeken át, a hegyi kristályig árusított csecsebecsékig. Mindez a fényárban úszó kis fényekkel díszített fákkal és kandelláberekkel.
    Hogy miért 6-szög? Mert a 4 kevés, a 8 túl sok...

    Nem módosítottam semmit a képeken szelektíven. Egyszerű fehéregyensúly és kontraszt beállítás még a RAW konvertálásnál. Ennyi. Nem fogom lehúzni az ég színét...

    VálaszTörlés
  7. Pedig jobb lenne, mert így... Meg hát a szűrőket is meg kell tanulni használni...

    VálaszTörlés
  8. Én is gondolkodtam egy ilyen szűrő megvételén, a képeid beszéltek le róla.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése