2010. november 2., kedd

Orrszarvúbogár

Ritkaság, ha az ember nagyobb testű "páncélos" bogarat lát. Ezek a bogarak általában védettek is. Még a nyár végén találtunk az udvarunkban egy elpusztult orrszarvúbogarat. Egy dobozba elraktam és már majdnem megfelejtkeztem róla. Most viszont egy faháncsra rakva lefotóztam.


A fotó Canon 450D, 18-55IS optikával és egy makro előtétlencsével készült. Mivel a mélységélességet nagyra szerettem volna, ezért a rekeszt F22-re szűkítettem, így a záridő is megnövekedett 5 másodpercre. Ez csak állványról lehet remegés nélkül fotózni, használtam még a gép 10 másodperces önkioldóját is. Világításnak az asztali lámpám fénye - jobbról szinte a bogár szintjéről szemből, a másik pedig a fényképezőgépen a Metz 48AF vakum balra lőve - egy fehér papírdossziéval visszatükrözve kb. a bogártól 45 fokos szögből - fentről.

Utómunkánál kicsit játszottam a képpel: fekete-fehérré konvertáltam, majd helyenként fényt raktam a bogár egyes részeire - főleg a fejnél. Színes képként is megállná a helyét, de a faháncs világosbarnás színvilága és a bogár sötétbarna kitinpáncélja összességében meleg - lágy színhatást adott. Ehhez a robosztus bogárhoz nekem jobban tetszett a rideg, kemény fekete-fehér kép.

1 megjegyzés:

  1. Hihetetlen jó lett, különösen az előzmények miatt.

    VálaszTörlés