Csillag-szűrő

Gondoltam az idei karácsonykor készülő fényképeimet feldobom egy kicsit, így rendeltem egy csillag-szűrőt. Előrelátó voltam, mert a 67mm-es átmérővel vettem a filtert, illetve egy 58-67 setup közgyűrűt, hogy a kisebb optikámhoz is tudjam használni.
Sokat gondolkodtam, hogy milyen fajta csillagot szeressek majd látni a fotókon, mivel létezik négy-, hat-, és nyolcágú effekt is. Sok-sok kép nézegetése után úgy döntöttem, hogy a négyágú kevés, a nyolc pedig már sok, így maradt a hatágú csillag-effekt.
Tulajdonképpen a szűrő működése egyszerű, üveglap van nagyon finoman bekarcolva: négyzet-, háromszög-, vagy átlójában felezett négyzethálósra. Ezt akár házilag is kivitelezhető: egy üveglapot finom csiszolópapírral meghúzva a kívánt csillagnak megfelelően karistolva.
Rögtön készítettem is csak úgy kézből pár tesztképet, hogy lássam a filter hatását:


Amikor megláttam a tesztképeket  rögtön elindultam "élesben" is kipróbálni. Bementem a városba, a karácsonyi kivilágítást lefotózni. Ez amolyan főpróbának szántam, mert holnap Kecskemét főterét szeretném így lencsevégre kapni, ami azért klasszisokkal szebben van kivilágítva, mint a mi kisvárosunk Nagykőrös.



 A városban készített képek után rájöttem (monitoron nézve), hogy azok a fotók lettek szebbek, ahol a gép úgy van beállítva, hogy tág rekesszel (F3.5) és az ehhez kapcsolódó relatív gyors záridővel (1sec) készültek.
A szűkebb rekesszel (F7.1) - és így megnőtt záridővel (10sec) a képek már túlságosan "vakítóak" lettek és a csillagok szárai sem lettek olyan szépek.
Jó, hogy erre rájöttem, mert holnap így már a tág rekeszt fogom használni! 

Megjegyzések

  1. Hihetetlen, hogy milyen kreatív vagy!
    Őszinte elismerésem - mindig csodálattal adózom az ilyen ötletek előtt.
    Remek képeket kívánok Kecskeméten! (És hogy láthassuk is!)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése