Dia - montázs

Eljátszottam az előzőekben készült portré fényképekkel. Volt közöttük egy felvétel, amit direkt közelről fotóztam, viszont az arc melletti területet szerettem volna kitölteni, illetve kicsit izgalmasabbá tenni.


A végeredményen tulajdonképpen úgy tűnhet, hogy három fényképet raktam össze... Ennél azért több rétegből állt össze a végleges montázs.
Utómunka a RAW konvertálás és arcbőr simítása után a következőképpen alakultak:
Alulról felfelé haladva a következő rétegeket alkalmaztam:
1. Alapkép
2. Későbbiekben raktam a képhez lásd 9. pontnál
3. Az ajkakat kiemeltem Curves réteggel ami ki lett maszkolva...
4. ...és egy kicsit telítettem a színeit Vibrance réteggel (csak a 3. rétegre).
5. Az alapképről másolatot készítettem, majd lehúztam a színeit (Desaturation) és a réteg tulajdonságát átraktam Overlay-re. Ezzel az arc színei erőteljesebbek és kontrasztosabbak lettek.
6. Szem írisz kiemelése görbe segítségével
7. A második alkalmazott portrékép, egyszerűen csak az alapképre rakva és kimaszkolva a szükségtelen részek
8-9-10 és 2. Egy margaréta. De hol is van a képen? Nos, ez a réteg az egész képre rányomja ... az árnyékát. A virág szirmainak sávos hatása olyan benyomást kelt a képen, mintha fák lombjai között szűrődne át a fény. A margarétának a rétegét átraktam Multiply-re és ezt fekete fehérré tettem (10. réteg). A 9. réteg a harmadik portrékép, amelyből csak a szemekre volt szükségem, így a többi képrészletet kimaszkoltam. Ezt a portrét a virág tulajdonságai közé raktam, ezért öröklik egymás tulajdonságait. Ettől olyan megbúvós, háttérben lévő a szempár. Mivel a szemek a margarétával együtt Multiply lettek, ezért a szemek a sötét alapon eltűntek (mivel a Multyply "összeolvasztja" a rétegeket, ezért a sötét alapra bármit rakva sötét marad a végeredmény) ezért a 2. rétegben az alapképre festettem egy nagy fehér pamacsot, hogy egy kis fényt adjak arra a területre.

Nagyvonalakban így készült a kész kép. Persze ehhez még hozzátartozik a portrék közül kiválasztani a megfelelőeket, böngészni a neten az árnyékot adó fényképért és persze kísérletezgetni az átlátszóságokkal, rétegrendekkel.

Megjegyzések

  1. Nagyon jó lett, gartulálok!

    A Vibrance réteg egy későbbi PS-ben lehetséges? Nekem CS3 van, abban ilyen nincs.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!

    Én úgy emlékeztem, hogy a CS4-től van csak benne. Sokkal jobban szeretem a Vibrance-t mint a szaturációt. Nem visz bele annyi zajt a képbe a használata!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése