Tízperces Projekt IV. (Fényterelő)

A fényt nagyon sok mindennel lehet formálni, terelni. Mint mindenki tudja, a fehér szín visszaveri - a fekete elnyeli a fényt. Sok videót, ismertetőt, leírást lehet látni az interneten a különféle külső vakura szerelhető fénymódosítókról. Van itt egyszerű műanyag kupak diffuzer, felfújható "úszógumi" mini szoftbox, fehér vászonzsák és még számtalan kiegészítő.
Már sokszor kellett kevés fényben fotóznom, ilyenkor a mennyezetre irányított vakuval és a vakuból kihúzható kis műanyag lapkával derítettem a témát. De olyan helyeken, mint pl. esküvőn a templomban, ahol a belmagasság miatt ez a módszer nemigazán használható, számomra eddig a vakura húzható fehér zsák volt a legegyszerűbb megoldás amit használtam. Ez a mini szoftbox jól teljesített eddig, de volt jópár helyzet, amikor szórtabb fényre lett volna szükségem. Ezért úgy gondoltam itt az ideje a vaku kis kihúzható lapkáját kicsit felturbózni!
Az interneten rákeresve a "flash bouncer" kifejezésre, számtalan megoldással találkozik az ember. A rengeteg ötlet és megvalósult megoldás között nézelődve lassan körvonalazódni kezdett a számomra kedvező megoldás.
A kritériumok a következők voltak: -könnyen használható, -strapabíró, -könnyen szállítható, -könnyen megvalósítható, -egy darabból álljon, ráférjen egy A4-es méretű lapra.
Jópár gépírólap papír szétvágása, igazítása, ragasztása után megszületett a kivágási sablon, amelyet utána le is rajzoltam AutoCAD-ben (a munkahelyemen műszaki rajzolok), így meg tudom osztani veletek is a kivágási sablont:




Az ernyő anyagához, dekorációs üzletben kapható fehér dekorgumit használtam, amely kb. 2mm vastag, könnyű és strapabírónak is tűnik. A papírra kinyomtatott sablont kivágva gyorsan át lehet rajzolni a gumilapra, amelyet ollóval könnyedén ki lehet vágni.
A kivágott gumilapra az illesztésekre tépőzár lett felvarrva, ami a könnyű szerelhetőséget és szállíthatóságot biztosítja.

A vakura való rögzítést széles gumiszalaggal a legegyszerűbb megoldani, így rögzítő gumigyűrű lett felvarrva a fényterelőre.
Végül az elkészült fényterelő

Anyagköltség: 200Ft
Elkészítési idő: 30 perc
A fényterelő méretei az én vakumra lettek szabva (Metz 48-AF1), így más vakuknál esetleg nyújtani vagy összenyomni kell a kivágási sablonon.

U.i.: István kérésére a módosítottam a sablont, 72mm-es vakufej szélességhez:

Megjegyzések

  1. Hello Krisztián!
    Előszöris, nagyon tetszik az oldalad. Sok hasznos cikket tették fel.
    Elkészítettem az általad is használt bouncert és azt leszámítva, hogy kicsit át kellett terveznem - a vakum elég nagyfejű - nagyon jó lett.
    El is helyeztem a honlapomon egy kis írást róla, természetesen a Rág utaló hivatkozással egyetemben.

    Fejes László
    --Fejes©Photo--

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztián!

    Tudnál-e egy olyan rajzot publikálni, amin a vakufej szélessége 55 helyett 72 mm?
    Sokak hasznára válna, akiknek Nissin Di622-es vakuja van. :)
    Köszi előre is.

    Üdv.:
    István

    VálaszTörlés
  3. István, a középső osztást széthúztam 72mm-re, de nem tudom hogy fog majd így állni összeszerelés után a derítőlap. Ha jól gondolom nem lesz benne akkora ív, mint az alap 55mm-es változatba. Próbáld ki papírból előbb és csak utána drágább anyagból.
    Feltöltöm ide a bejegyzésbe, kérlek írj majd visszajelzést, hogy jó lett-e a szélesebb sablon, mert ha nem akkor kitörlőm!

    VálaszTörlés
  4. Köszi a gyors módosítást. Teszteltem 80 g/m2-es papírral, úgy tűnik, hogy jó lesz. Azért egy 74 mm-est még kipróbálnék, ha van annyi időd, hogy legyárts egy ilyen jpg-t. :)
    Köszi

    VálaszTörlés
  5. Szívesen! Ha szélesebbre szeretnéd, akkor a jelenlegi 72mm-es osztóvonal mellett vágd ki a sablont 1mm-re kintebb a szélek felé (természetesen mindkét osztóvonalnál). Úgy akkor 74mm-es lesz a fejszélesség.

    VálaszTörlés
  6. Szia Krisztián!
    Megnéztem 74 mm-es verzióban, de a 72 mm lesz a jó. Így az eredeti rajz publikálható, a postjaim meg törölhetőek. :)
    És persze köszönet a bejegyzéseidért és a segítségért.
    Üdv.:
    István

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése