2010. május 15., szombat

Phoenix 500mm

Végre megjött az USA-ból rendelt optikám! Phoenix 500mm F8 "kályhacső" + kétszerező, amellyel reményeim szerint vadvilágot szeretnék majd fényképezni. Szerencsére a leírtaknak megfelelően karc és pormentes, könnyen jár, vadonatúj állapotban, dobozában, bőrtokkal, állványgyűrűvel, jó nagy dobozba csomagolva - pufis nejlonnal agyonpakolva jött.


A megvétele nem volt egyszerű, 10 licitálás után nem ígért érte senki többet, így én nyertem az aukciót. Ezután jött az adaptergyűrű kérdése: mivel ez egy régi T2 menetes manuális optika, ezért Canon bajonettre át kell alakítani, hogy használni lehessen. Nézegettem is a neten, hogy 3 féle adaptergyűrűt lehet venni ami "T2 to EOS".
Az első a legalapabb sima menete fémgyűrű EOS bajonettel. A második adapterféle, amikor elektronika is van az adaptergyűrűn, így működik a fókuszvisszajelzés (nem teker az optika - mert manuális, viszont ha a fókusz a helyére kerül a keresőben felvillan a piros fókuszpont). A harmadik féle megoldás az amikor az elektronikát programozni is lehet: be lehet állítani az optika fókusztávját illetve rekeszértékeit.
Mire ezzel a "felderítéssel" végeztem és a döntéshez közeledtem eszembe villant, hogy az optika fotói között mintha láttam volna egy EOS feliratú kupakot. Rá is kérdeztem az eladótól, hogy kapok-e átalakító gyűrűt, mert mintha az egyik képen úgy tűnne, hogy az is tartozéka? Jól láttam, úgyhogy nem kellett külön adaptergyűrűt vásárolnom. Igaz, hogy a legalapabb adapter járt hozzá, de most ez is megteszi.

Utána kitört a vulkán... Igen, az Izlandi... Porzott a felhő... A repülők meg nem jöttek...

Vártam...

Elég sokat vártam...

Aztán jött egy levél a postától, hogy vámtartalmú küldemény érkezett. Hurrá! Üröm az örömben... Lehet vámot fizetni. 22 Euro felett az ÁFA-t kell kifizetni. Na ja... meg a postaköltséget is hozzáadják amit az USA eladónak kifizettem már, merthogy ez "növeli az értékét"... meg hozzáadják még a vámköltséget és hogy a postás kihozza, ami még 1200Ft.
VÁM = (ár + postakötség) x 1,25 + 1200Ft.
Paypal átutalási megbízás kinyomtatás, elfaxolni és újra várni...

Aztán tegnap megérkezett! Nézzük csak: 2010. április 10-én vettem meg, május 14-én kaptam a kezembe. Elég hosszúra sikeredett a lebonyolítás!

Gyorsan délután készítettem pár tesztképet, (default RAW konvertálás):

ISO400, 1/200 (kicsit bemozdult),
az ellenfényes kromatikus abberrációra voltam kíváncsi, ami a vízcseppeknél látszik

ISO400, 1/320

Az első tesztképekkel meg vagyok elégedve. Szerettem volna ma kicsit jobban nekiveselkedni az optika próbálgatásának, de most meg szakad az eső és egy szikrányi napsütés sincs, úgyhogy újból várok...

1 megjegyzés: