Meggyvágó

A hétvégén ismét voltam kint a Vadász kastélynál egy kis madárfotózásra. Sajnos most valamiért a madarak nagyon ijedősek voltak, illetve a víz sem nagyon csábította őket a napokban történt esőzések után.
Valahogy most nagyon zavarta őket a fényképezőgép zárhangja is, a múltkor sorozatlövésekre sem rebbentek meg, most pedig egy exponálás után is "menekültek". Nem sok kép készült, egy lett közülük ami tetszik is.

Canon EOS 450D, Canon 70-200F4 L, ISO 200, F5, 1/200s

Az utómunka nem túl bonyolult, a Quick Mask segítségével kijelölöm a módosítani kívánt területet és beállítom a kívánt értékeket.
Rétegek:
1., alapkép
2., az egész kép középtónusának megemelése
3., háttér sötétítése a görbék segítségével, középre rakva egy megfogási pontot és egy enyhe ívvel lehúzva
4., az egész kép kontrasztjának beállítása, a Cureve-en belül az egyenes 45 fokos vonalat két megfogási ponttal megtörve, egy enyhe S alakot formálva
5., a víz és a moha fényerejét még egy kicsit csökkentettem, mert nagyon elvitte a figyelmet a madárról.

Lassan kigondolom a saját lesemnek a terveit is. Valószínűleg hasalós - babzsákos kuckót építek majd, itatóval. A beülőket viszont messzebbre rakom, mivel rendeltem egy 500mm-es manuális optikát, amelynek a legközelebbi fókuszpontja 10 méter körül van. Ennek vannak hátrányai és előnyei is: így messzebb leszek a madaraktól és nem ijednek meg se a zárhangtól, se az optika mozdításától, viszont valószínűleg kisebb lesz a részletgazdagsága a képeknek.
Na majd kiderül ha megjön az USA-ból. Persze ennek vulkánnak is most kell a hamut szórni, hogy megálljon a légiközlekedés...

Megjegyzések

  1. Szép lett a fotó.
    Kíváncsian várom az 500-assal készülő képeket. Milyen objektívet vettél pontosan?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    PHOENIX 500MM F/8.0 MF TELEPHOTO LENS +2X CONVERTER
    Amiket láttam tesztképeket ettől az objektívtől, egész jónak tűnt a rajza. Igaz F8-ról indul a fényerő, de abból kiindulva, hogy mekkora a gyújtótávolság szerintem alapból F8-ra állítanám - hogy megfelelő legyen a mélységélesség nagysága.

    VálaszTörlés
  3. Egész megfizethető ára van.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése