2009. november 15., vasárnap

Új kioldó

Pár éve ez még hihetetlennek tűnt.Az ember leül a számítógépe elé, felmegy az interneten az E-bay-re, böngészik ezer és ezer árucikk között, pikk-pakk megtalálja a számára legkedvezőbbet, pár kattintás és már ki is fizette dollárban és csak a postásra kell várnia. Kínából a csomag kb. 2 hét alatt meg is jön...
Így rendeltem már jópár dolgot - jóval olcsóbban mint az itthoni árakon.
A napokban a legutolsó rendelés meg is jött az új rádiós vakukioldó szettem. Az adó a fényképezőgépen vakupapucsára van ültetve, a vevőre pedig rá van csúsztatva a vaku.

  Az eddigi fotocellás kioldók helyett azért szerettem volna legalább egy rádiós kioldót is, mert így a fényképezőgépre nem kell vakut raknom, hogy annak a fénye elvillantsa  a többi vakut. Nagyon sok esetben a gépen lévő fővakuval csak éppen egy kicsit villantottam a mennyezetre - hogy ne látszódjon a témán, de a többi vaku villanjon. Igenám, de akkor minek a drága vaku ha csak pöszmörög?
Így a Metz 48AF-1 a rádiós kioldással az ernyőre került, a Canon 540EZ pedig fotocellás kioldással állványra.
A rádió kioldja a főfényt annak a villanása pedig már vezérli az összes többi fotocellás kioldást.
Sokan felvetették a kérdést, hogy így a vakuk nincsenek szinkronban... De gondoljunk csak bele: fénysebességgel megy a vezérlés - a kép pedig 1/200 másodperc alatt készül el. Bőven belefér akár több villanás is!

Le is teszteltem a rendszert, ami kifogástalanul működött! A két vakuk teljesítményét könnyedén lehet állítani, mivel gyárilag bennük van a szabályzás.


 
Végeredmény

Legközelebb a többi kisvakumat is beizzítom, háttérre, hajfénynek.

1 megjegyzés: